Mitä Bidenin pitäisi tehdä ensimmäisen 100 päivän aikana, että hän selviäisi puhtain paperein? Asiantuntija vastaa

8:12
Nyt hommiin: Bidenin hallinnon ensiaskeleet.

Biden vannoi eilen virkavalansa ja hänestä tuli näin virallisesti Yhdysvaltain 46. presidentti. 

Yhdysvaltain presidenttien kausien alkumenestystä on tapana mitata ensimmäisen 100 päivän teoilla. Tavasta tuli suosittu Franklin D. Rooseveltin valtakaudella (1933–1945). 

Mitä Bidenin pitää tehdä 100 päivän aikana, että hän selviää puhtain paperein?

– Kuherruskuukausi ei ala kovin helposti, sillä pandemia ei odottele sataa päivää. Eikä sitä sadassa päivässä ratkaistakaan. Eikä monia muitakaan yhteiskunnallisia ongelmia. Mutta pitää osoittaa, että on konkreettisia suunnitelmia, Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Rani-Henrik Andersson arvioi.

Rutkasti rahaa rokoteohjelmiin

Biden onkin tehnyt erinäisiä lupauksia koronaviruksen hoitoon liittyen. Hän on kertonut liittovaltion investoivan 25 miljardia rokoteohjelmiin, jotta jokainen yhdysvaltalainen saa ilmaisen rokotteen.

Yhdysvalloissa viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut jo 406 000 ihmistä ja luku kasvaa päivittäin tuhansilla uusilla uhreilla.

78-vuotias Biden piti virkaanastujaispuheessaan hiljaisen hetken koronaan menehtyneiden muistolle.

Harris potentiaalisesti hyvin vaikutusvaltainen varapresidentti

On spekuloitu, jaksaako varsin iäkäs Biden nelivuotisen presidenttikauden läpi. Tämä tekeekin Kamala Harrisista potentiaalisesti hyvinkin vaikutusvaltaisen varapresidentin.

– Hän on erittäin pätevä ihminen ja toiminut pitkään senaattorina ja tuomarina. Kokenut ihminen. Toivotaan nyt kuitenkin, että Biden pystyy kautensa viedä loppuun, Andersson sanoo.

Govtrack-sivuston tilastojen mukaan Kamala Harris oli kaikista Yhdysvaltain senaattoreista eniten vasemmalla vuonna 2019. Tilastossa hän päihitti jopa Bernie Sandersin, joka on Yhdysvaltalaisen vasemmiston keulakuvia. 

– Harris on ehkä vähän pyrkinyt eroon maineestaan, kun on ollut oikeuslaitoksessa töissä. Hän pystyy vetoamaan laajoihin kansanjoukkoihin, MTV Uutisten Tuomo Hyttinen kertoo.

– Siinä on demokraateilla oma sisäinen (ongelmansa), että miten vedotaan myös vasemmistolaisempiin kannattajiin. Esimerkiksi Green New Deal, siihen Biden ei ole täysin sitoutunut. Hänellä on siitä oma versionsa, Andersson muistuttaa.

Green New Deal on niin sanottu yhteiskuntasopimus, joka keskittyisi taloudelliseen epäoikeudenmukaisuuteen ja ilmastonmuutokseen. Nimi viittaa New Deadiin, jonka avustamana Yhdysvalloissa 1930-luvulla kammettiin talous ylös lamasta. Harris tuki vuonna 2019 Green New Deal -ehdotusta, kun taas Bidenin suunnitelman nimi kantaa hänen omaa nimeään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja