Mistä tulee matkustusrajoituksissa käytettävä luku 8/100 000? Kukaan ei tunnu tietävän: "Minulla ei ole pienintäkään tietoa tuon taustasta"

Kahdeksan tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisten 14 vuorokauden aikana on hallituksen linjaama raja, jonka myötä määritellään, onko eri kohdemaihin matkustaminen turvallista vai ei. Suomen linja on Euroopan tiukimpia. 

Kreikan-matkalaisilla loma loppui lyhyeen, kun heidät haettiin takaisin ennen aikojaan matkustusrajoitusten tiukennuttua maan osalta. Katso tunnelmat lentokentältä maanantai-iltana:

Osalla Kreikan-matkalaisilla lomamatka loppui lyhyeen matkustusrajoitusten vuoksi – Aurinkomatkojen toimitusjohtaja:"Tämä on katastrofaalinen tilanne" 7:03

Hallitus on pitänyt rajasta tiukasti kiinni koko korona-aikakauden ajan, mutta hyvin harva vaikuttaa tietävän mistä kyseinen luku on peräisin. Ainakaan se ei selvinnyt yhden työpäivän aikana, kun MTV Uutiset alkoi asiaa selvittää. 

Soitimme ensin Terveyden- ja hyvinvoinninlaitokselle. THL:n mukaan rajoitus on Valtioneuvoston eli Suomen hallituksen asettama.  

Seuraavaksi soitimme Valtioneuvostoon. Sieltä osattiin neuvoa, että matkustussuosituksen 8/100 000 raja-arvo on hallituksen linjaama. 

Mutta mihin luku perustuu, sitä ei osattu sanoa. Valtioneuvostosta kerrottiin STM:n ja THL:n antavan lisätietoja sen perusteista. 

Ei muuta kuin soittoa Sosiaali- ja terveysministeriöön. STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokas ei myöskään osannut kertoa, mistä kyseinen luku on kotoisin.  

– Minulla ei ole pienintäkään tietoa tuon taustasta. 

Tulokas neuvoi soittamaan ministeriön toiselle virkamiehelle, jota emme kuitenkaan iltapäivän aikana tavoittaneet. 

Yhden työpäivän aikana onnistuimme siis selvittämään, että 8/100 000 raja-arvo on hallituksen linjaama. Sitä, mihin linjaus perustuu, ei MTV Uutisille pystytty kertomaan. Tähän mennessä saadun tiedon mukaan STM:ssä tai THL:ssä kuitenkin on joku, joka tämän tietää. 

Joka tapauksessa eurooppalaisittain hyvinkin tiukkaa raja-arvoa on noudatettu uskollisesti, kun matkustusrajoituksia on määrätty tai höllennetty. 

Tiukat rajoitukset matkailualan riesa 

Yleinen epätietoisuus rajoitusten alkuperästä herättää kysymyksiä siitä, miksei raja-arvoa ole arvioitu uusiksi koko kesän aikana. 

Jos Suomen asettamat rajat olisivat lähempänä useiden muiden maiden linjaamaa 20 tartunnan rajaa, ei Kreikan Haniastakaan olisi tarvinnut lennättää alkuviikosta matkustajia kotiin.

Kreikka oli Aurinkomatkojen viimeinen matkustuskohde ja koko matkailualan tilanne vaikuttaa tiukkojen rajoitusten vuoksi entistä synkemmältä. Aurinkomatkojen mukaan nykyrajoituksilla ala ei tule selviämään talven yli.

Vuonna 2018 matkailutomiala työllisti Suomessa yli 140 000 ihmistä. Matkailulla on myös suuri vaikutus muihin toimialoihin ja on äärimmäisen tärkeä koko maan taloudelle.

Koronaviruksen aiheuttamia kuolemia on raportoitu Suomessa 335 kappaletta. Tällä hetkellä yhden henkilön on kerrottu olevan koronan vuoksi tehohoidossa.

Lue myös:

    Uusimmat