Suomen matkustusrajoitukset Euroopan tiukimpia: Ministeri Lintilä toivoo siirtymistä muun Euroopan tasolle – "Matkustusrajoitukset eivät ole se keino"

Syveneekö Suomen taantuma koronarajoitusten vuoksi? Ministeri Lintilällä synkkä näkemys 9:01
Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilällä on synkkä näkemys koronatilanteen syvenemisestä Suomessa – katso MTV Uutiset Liven haastattelu tästä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vaatii Suomen siirtyvän matkustamisessa samalle, sallivammalle linjalle kuin suurin osa Euroopan maista, jotta talous saataisiin nousuun.

Hallitus on jälleen tiukentanut matkustusrajoituksia Suomesta ja Suomeen. Rajoitukset olivat jo ennestään Euroopan tiukimpien joukossa ja nyt ne kiristyivät entisestään. Elinkeinoministeri Mika Lintilä on eri mieltä tiukoista rajoituksista, mutta sopeutui hallituksen päätökseen.

Lintilä sanoi MTV Uutiset Liven haastattelussa, että vientivetoisessa Suomessa työliikennettä ei saisi rajoittaa liikaa. Hän huomautti, että isoja kauppoja ei tehdä vain Skypen tai Teamsin kautta, vaan niihin vaaditaan henkilökohtainen tapaaminen.

– Kansainvälisiä työntekijöitä käy koko ajan Suomessa. Emme saa missään nimessä vaikeuttaa heidän päivittäistä työskentelyään.

– Pitää olla selkeät pelisäännöt siitä, ettei joudu karanteeniin Suomeen tullessa. Tällaisia pelkoja maailmalla Suomesta on, Lintilä sanoi.

Lintilä on erityisen huolestunut Lapin matkailusta.

– Esimerkiksi Britanniaan tarvitaan pikaisesti tieto lomalentojen osalta. Jos rajoituksista pidetään totaalisesti kiinni, on Lapin matkailulla edessään kylmä talvi. Toivon, että löydetään malli, jonka avulla matkailu voi tapahtua turvallisesti ja terveellisesti.

Lähiviikkoina uusia päätöksiä?

Hallituksen on määrä pohtia matkustusrajoituksia uudelleen muutaman viikon päästä.

Lintilän mukaan Suomen ei pidä lähteä täydelliseen rajojen sulkemiseen.

– Jos lähdettäisiin totaalisen sulkemisen tielle, joutuisi Suomen talouden mustaan aukkoon ilman näkymää kirkastumisesta.

Lintilän mielestä Suomen pitäisi siirtyä samalle linjalle kuin muu Eurooppa. Sisäministeri Maria Ohisalo sanoi aamun tiedotustilaisuudessa, että Suomella on yksi Euroopan tiukimmista linjoista.

– Pitää siirtyä sinne, missä muutkin ovat. Pitää miettiä onko tämä (tauti-ilmentyvyysluku, jonka mukaan rajoituksia asetetaan) edelleen relevantti.

Kaiken kaikkiaan Lintilä ei pidä matkustusrajoituksia tehokkaana tapana estää koronan leviämistä.

– Missään tapauksessa matkustusrajoitukset eivät ole se keino. Esimerkkinä on Uusi-Seelanti, joka piti totaalista sulkemisen linjaa, ja siellä on tullut edelleen esiintymiä. Ratkaisevaa on, kuinka me saamme testausjärjestelmän toimimaan, kuinka ohjeita noudatetaan ja ennen kaikkea se, milloin saadaan rokote.

Uusi-Seelanti sulki rajansa maaliskuussa ja aloitti tiukat toimet viruksen tukahduttamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat