Mistä tietää, pettääkö kumppani? Tutkimuksen mukaan jopa ääni voi paljastaa uskottomuuden

Pettäjän voi paljastaa moni asia. Jopa ääni saattaa paljastaa uskottomuuden.

Yllä olevalla videolla seksuaaliterapeutti ja sosiologi Maria Linkoaho-Nordling pohtii sitä, miksi petetään, vaikka suhteessa on kaikki hyvin.

Kumppanin voi olla joskus vaikea päätellä mistään erityisestä asiasta, että suhteen toinen osapuoli on uskoton. Erään maksullisen salarakkaan mielestä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota kumppanin valehteluun, outoihin käteisnostoihin ja muuttuneisiin työaikatauluihin

On kuitenkin tutkittu, että myös ääni voi paljastaa pettäjän. 

Uskottoman tunnistaa äänestä?

Erään viime vuonna Evolutionary Psychology -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan uskottoman voi todella tunnistaa äänen perusteella, olipa pettäjän peitetarina kuinka hyvä tahansa.

Tutkimuksessa osallistujat saivat kuulla ääninäytteitä henkilöiltä, jotka sanoivat joko pettäneensä tai olleensa uskollisia kumppaneilleen. Osallistujien piti näytteiden perusteella arvioida, kuinka hyvin ääninäytteensä antaneisiin voisi luottaa.

Ääninäytteet otettiin ihmisiltä, jotka olivat kooltaan ja muodoltaan samankaltaisia, ja joiden äänet olivat korkeudeltaan ja miellyttävyydeltään samankaltaisia. Lisäksi henkilöiden seksuaalinen historia oli samanlainen – uskottomuutta lukuun ottamatta. Näin ollen nämä tekijät eivät vaikuttaneet lopputulokseen.

Paljastui, että ne henkilöt, joiden menneisyydessä oli uskottomuutta, arvioitiin myös todennäköisimmin pettäjiksi. Naiset onnistuivat tehtävässä miehiä paremmin. Vaikka ääninäytteitä manipuloitiin, koehenkilöt onnistuivat päättelemään, milloin kyseessä oli pettäjä.

Tutkijat eivät kuitenkaan ole varmoja, mikä pettäjien äänessä paljastaa uskottomuuden. On spekuloitu, että esimerkiksi artikulaation selkeys voisi olla yksi tekijä, sillä maskuliiniset miehet puhuvat epäselvemmin. On myös mahdollista, että ekstrovertin oloiset ihmiset viestivät uskottomuudesta, sillä kova ulospäinsuuntautuneisuus korreloi vahvasti pettämisriskin kanssa.

Äänestä voi päätellä muutakin

Tutkimusta johtanut psykologian professori Susan M. Hughes on myös aiemmin tehnyt tutkimuksia samalla osa-alueella. Muun muassa muutama vuosi sitten Journal of Nonverbal Behavior -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin, miten ihmiset muuttavat äänensävyään puhuessaan rakastetulleen ja ystävälleen. Hughes päätteli jo tuolloin että äänensävyn muutoksista on mahdollista tunnistaa uskottomuus.

Eräässä toisessa tutkimuksessa naiset puolestaan arvioivat matalaääniset miehet todennäköisimmiksi pettäjiksi.

Äänellä on muutoinkin suuri vaikutus, huomauttaa The Conversation -sivusto. Aiemmin on muun muassa tutkittu, että miehet pitävät naisen ääntä viehättävimpänä naisen ollessa lähellä ovulaatiota eli silloin, kun nainen on hedelmällisimmillään. Tutkimus julkaistiin  Evolution and Human Behavior -lehdessä.

Äänestä voi myös päätellä, onko joku kiinnostunut sinusta. Toisessa Evolution and Human Behavior -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa osallistujia pyydettiin arvioimaan eri kielellä puhuvien ihmisten äänestä, olivatko henkilöt viehättäviä vai epäviehättäviä mahdollisia kumppaneita tai kilpailijoita. Tutkijat huomasivat, että kun miehet puhuivat viehättäviksi arvioimilleen henkilöille, heidän äänensä oli matalampi. Sekä miehet että naiset myös vaihtelivat äänenkorkeuttaan enemmän viehättäville henkilöille puhuessaan kuulostaakseen monotonisen sijaan dynaamisemmalta.

Kiinnittämällä huomiota keskustelukumppanin ääneen voikin saada selville lukuisia asioita. Tosin kannattanee muistaa, että myös oma ääni voi paljastaa toiselle vähän liikaakin.

Lue myös:

    Uusimmat