Äänensävy saattaa paljastaa pettäjän, tutkimus väittää

Monelle on varmasti tuttua, miten oma äänensävy muuttuu, kun puhelimen toisessa päässä on rakastettu. Nyt tämä äänensävyjen muutos on myös tieteellisesti todistettua. Tutkijan mielestä tuloksia voi käyttää esimerkiksi uskottomuuden huomaamiseen.

Amerikkalaisen Albright Collegen psykologian professori Susan Hughesin toteuttaman tutkimuksen mukaan ihmisten äänensävyt paljastavat suhteiden todellisen luonteen. Hughesin tutkimuksen mukaan sekä naiset että miehet puhuvat eri äänensävyllä ystäville ja rakastetuille.

– Kyse ei ole vain siitä, että muutamme ääntämme vaan myös siitä, että muut pystyvät helposti huomaamaan äänensävyn muutoksen, Hughes sanoo.

Hughesin mukaan tutkimustuloksia voi mahdollisesti hyödyntää tunnistamaan uskottomuutta parisuhteessa. Tutkimuksen tulokset julkaistiin Journal of Nonverbal Behavior -lehdessä.

Pariskunnat myös imitoivat toistensa ääniä

Tutkimuksessa seurattiin, miten ihmiset muuttavat äänensävyään puhuessaan rakastetulleen ja ystävälleen. 24 vastarakastuneen piti soittaa partnerilleen ja tämän jälkeen ystävälleen ja esittää samat kysymykset.

Tämän jälkeen nauhoitetut versiot soitettiin 80 kuuntelijalle, ja heidän piti arvioida äänensävyn seksikkyyttä, miellyttävyyttä ja romanttisen mielenkiinnon tasoa. Kuuntelijat pystyivät varsin hyvin huomaamaan äänensävyistä, milloin henkilö puhui ystävälle vai rakastetulle.

Tutkimuksessa myös huomattiin, että sekä miehillä että naisilla on tapana imitoida rakastettunsa ääntä. Naiset madaltavat ääntään, kun taas miehet puhuvat naiselleen hiukan korkeammalla äänensävyllä kuin tavallisesti.

Tutkijat kuitenkin yllättyivät löytämistään tuloksista. Äänissä huomattiin stressiä, hermostuneisuutta ja itsevarmuuden puutetta, kun puhuttu sisältö unohdettiin ja analyysissa keskityttiin ainoastaan äänensävyn muutoksiin ja intonaatioon. Tutkijat liittivät tämän käytöksen vastarakastuneisiin:

– Vastarakastuneiden ääniin liitettiin haavoittuvuutta. Ehkä ihmiset eivät halua tulla torjutuiksi, Hughes tuumi.

Lähde:  Albright College

***

Lue myös:

    Uusimmat