Missä vaiheessa kannattaisi yrittää saada ensimmäinen lapsi? Supermutsi vastaa

Lapsiperhearjen koulima terveydenhoitajaäiti, Supermutsi, vastaa vanhempia askarruttaviin lapsiin, perhe-elämään tai parisuhteeseen liittyviin kysymyksiin ammattitaidolla maalaisjärkeä ja huumoria unohtamatta.

Yllä olevalla videolla lapset pohtivat, mihin kaikkeen äitiä tarvitaan.

Kysymys: "Missä vaiheessa sopisi saada esikoinen?" kyselee nimimerkki Vauvakuume.

Supermutsin vastaus: 

Juuri nyt.

Jos haluaa lasta, ei ole mitään järkeä miettiä jotain parasta aikaa, koska sitä ei yksinkertaisesti tule olemaan. Kuka määrittää sen parhaan ajan?  Ala vauvantekohommiin nyt, sillä selkeästi kyseistä asiaa pohdit ja nimimerkillä vauvakuume asiaa kysyt. Toivon tietysti, että sinulla on elämäsi perusasiat kohdillaan ja olet valmis ottamaan vastuuta lapsesta.

Meillä Suomessa on jo vähän hätä syntyvyyden kanssa, joka vain laskee. Tilastokeskuksen mukaan lapsi tehdään keskimäärin 29-vuotiaana.  Mikäli olet mies, niin 31-vuotiaana. Biologisesti hyvä lapsentekoikä on 20–25, jolloin nainen on hedelmällisimmillään. Raskaaksi tulo vaikeutuu iän karttuessa ja sitä myöden riskit kasvavat. Lapset hankitaan jatkuvasti myöhemmin ja siitä voidaan sitten olla montaa mieltä, että onko tämä hyvä asia. Mielestäni ei.

Toinen haluaa lapset nuorena, jotta jää aikaa vielä lasten kasvettua omille menoille ja elämälle. Toinen haluaa ensin suorittaa opiskelut, elää nuoruutta yksin, tehdä uraa ja rahaa, koska ehkä pelkää, ettei vanhempana ehdi.  Tosiasia on, että myöhemminkin ehtii opiskelemaan ja varmasti vielä ehtii töitäkin takoa. Lapset tuovat ainutlaatuista elämänviisautta, jota et opiskelemalla opi. Ja lapset opettavat myös uusia puolia itsestä.

Jokainen henkilökohtaisesti arvostaa eri asioita elämässä. Halutko isovanhemmaksi, kun vielä jaksat touhuta lastenlasten kanssa? Osa ei halua omasta tahdostaan lainkaan jälkikasvua. Osa ei saa, vaikka haluaisikin.

Ystävä- tai lähipiirin piirin utelut lastenteosta voivat puolestaan satuttaa tai ahdistaa. Lasta ei koskaan saa tehdä toisten painostuksesta tai ympäristön vaatimusten vuoksi tai tilastokeskuksen raameihin päästäkseen. Kukaan muu ei elä sinun elämääsi.  Kun tunnet kykeneväsi huolehtiman ihmislapsesta, olet siihen valmis.

Lue myös:

    Uusimmat