Onko jokaisen naisen voimakkain alitajuinen toive saada lapsi? Naiset vastaavat

Juttusarjassa naiset vastaavat joka viikko lukijoiden kysymyksiin liittyen seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään!

"Psykoanalyysin mukaan jokaisen naisen voimakkain alitajuinen toive on saada lapsi ja hoivata sitä. Pitääkö tämä väite mielestäsi paikkansa?" kysyy nimimerkki Pekka vaan.

Näin naisraati vastasi

"Kaikki eivät ole syntyneet vanhemmiksi. Jotkut tietävät hyvin nuoresta asti haluavansa lapsia, toiset havahtuvat lapsen haluamiseen myöhemmin ja jotkut eivät koskaan. Ja kaikki näistä on ok. Eivät kaikki ole todellakaan äiti-ihmisiä. Itse kuulun tuohon ensimmäiseen ryhmään ja sitä lapsen kaipuuta ei edes pysty kuvailemaan. Koen elämäni päätavoitteen olevan äitiys ja sen toteutusta kohti mennään, kunhan aika on sopiva."
– 19, avoliitossa

"Ei todellakaan pidä! Naisille on muitakin rooleja kuin pelkkä äitinä oleminen. Yhä useampi meistä on vapaaehtoisesti lapseton. Kunpa vain sterilisaation ikäraja olisi Suomessakin 25 vuotta, kuten muissa Pohjoismaissa. Ei tarvitsisi pumpata itseensä kalliita hormoneja, tai muuten maksaa maltaita tilapäisestä ehkäisystä. "
– 24, avoliitossa

"Tämä on varmasti miespuolisen analyytikon yksinkertaistus. Ei puolta ihmiskunnasta voi niputtaa samanlaisiksi, ihmisissä, niin miehissä kuin naisissa, on yksilöllisiä eroja laidasta laitaan."
– 67, naimisissa

"Minä oikeasti pidän lapsista, muistakin kuin vain nauravista lapsista, viihdyn heidän seurassaan ja hoivaankin lapsia mielelläni, kunhan ne eivät ole minun omiani. Eivät jää luokseni, vaan poistuvat omien vanhempiensa mukana, sulkevat oven perässään ja jättävät minut rauhassa nauttimaan omasta ajastani. En tiedä, olenko sitten tuon analyysin mukaan piilomies vai mitä, mutta en ole ikinä tuntenut vauvakuumetta tai haaveillut äitinä olemisesta. Ei tuo ainakaan minun voimakkain tunne tunnu olevan."
– 41, sinkku

"Kun ottaa huomioon, miten hyvin Freudin teoriat ylipäätään pitävät paikkaansa enää nykyaikana, niin kyllä tämä uskomus kuuluu samaan sarjaan..."
– 35, naimisissa

"Useimmilla naisilla varmaankin on voimakas toive saada lapsi ja hoivata sitä, mutta tämä ei ymmärrykseni mukaan päde kaikkiin. Tiedän naisia, jotka eivät näytä haluavan lapsia lainkaan. Tosin nämä tuntemani naiset saattavat hoivata jotakin muuta, esimerkiksi koiraa. Yksi ystäväni tosin vaikuttaa olevan täysin tasapainoinen ja onnellinen, vaikka hänellä ei ole lasta eikä lemmikkieläintä ja ikää on kohta 50 vuotta, eli ainakaan lasta ei ole tulossakaan. Ystävienkään alitajuntaan minulla ei ole pääsyä, joten aivan varma en voi olla."
– 47, parisuhteessa

"Ei ole. Minulla on kolme lasta ja yksikään ei ole suunniteltu. Rakastan kyllä heitä. Kasvatan heidät rakkaudella ja välittämällä, mutta kaipaan suuresti sitä aikaa ennen lapsia. Aina ei voi valita elämässä suuntaa tai tarkoitusta."
– 39, naimisissa

"Ehdottomasti ei pidä paikkaansa. Itse sanoin ensimmäisen kerran 14-vuotiaana, etten koskaan halua omaa lasta. Adoptioon voisin myöntyä, mutta omaa lasta ei missään nimessä. Nyt, nuorena vielä, mutta "jo" 19-vuotiaana, olen edelleen samaa mieltä. Lapsi ansaitsee kodin, mihin hänet halutaan ja missä tehdään kaikki sen eteen, että hänellä olisi parhaat mahdollisuudet elää. Ei, en vihaa lapsia, vaan rakastan niitä. En vaan ole itse sellaista sorttia (ainakaan vielä) että pystyisin sitoutumaan 18 vuoden ajaksi pitämään lapsesta huolta 24/7. Voi olla että iän myötä mieleni muuttuu ja haluan palavasti olla äiti omalle lapselleni, mutta mielestäni jokaisella naisella on oikeus omaan elämään, eivätkä he ole lisääntymisvelvollisia."
​​​​​​​– 19, sinkku

"Ei ole. En voi sietää lapsia. Hoivaviettiä varten minulla on koira. Paljon pienemmän ekologisen jalanjäljen jättää, eikä aiheuta yhtä paljon tuhoa ja huolta."
– 29, parisuhteessa 


***

2:55

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja