Seksikolumni: Nämä asiat haluaisin opettaa tyttärelleni miehistä ja seksistä

Tyttäreni on vielä siinä iässä, että seksipuheet ovat perheessämme lähinnä vauvansiemen-tasolla. Mutta on kuitenkin lukuisia asioita, joita toivoisin voivani hänelle opettaa miehistä ja seksistä, kun se aika tulee. 

Ensirakkauden ei ole tarkoitus olla lopullinen

Ensinnäkin: ensi-ihastuksen tai -rakkauden kanssa on nimenomaan tarkoitus harjoitella parisuhdetta. Ei ole minkään valtakunnan järkeä edes ajatella, että viettäisi ensimmäisen poikaystävänsä kanssa koko loppuelämänsä! Usko tai älä, jossakin vaiheessa lähes kaikki tällaiset liitot päättyvät – vähintään aikalisään. Ja lopuissakin käy niin, että ainakin toinen käy maistelemassa, miltä hedelmät vaikuttavat ”puutarhan ulkopuolella”.

Eka kerta on aina ”huono”

Neitsyyden menetyksen kanssa on turha hätäillä, mutta ei sitä tarvitse myöskään varjella kuin maailmankaikkeuden kalleinta aarretta. Eka kerta on melko kämänen, koki sen kuinka rakastavissa ja luottamuksellisissa oloissa tahansa. Siitä se seksielämän ja nautinnon harjoitteleminen vasta lähtee!

Älä tuhlaa nuoruutta parisuhteessa

Teini-iässä ja nuorena aikuisena on kutkuttavaa kokea ihastumisia ja seurustelusuhteita. Mutta koko tuon ajan tuhlaaminen pelkästään parisuhteessa oloon on täysin järjetöntä. On opittava olemaan ja pärjäämään myös yksin! On saatava olla itsekäs, ihastua, juhlia ja matkustella – täysi-ikäisyyden saavutettuaan nauttia siitä, että ei ole tilivelvollinen kenellekään.

Sano ”ei” vakiintumiselle ennen 25 ikävuotta

Ja juuri aiemmassa kappaleessa mainittujen seikkojen vuoksi naimisiin menoa tai lasten hankintaa ei kannata edes harkita alle 25-vuotiaana. Vasta vanhempana ymmärtää, kuinka lyhyt tuo nuoruusaika oikeasti on. On siis käsittämätöntä, kuinka kiire monilla tuntuu olevan vakiintua ja ”aikuistua” niin varhain. Olla ikinä edes löytämättä todellista itseään ja halujaan.

Koe erilaisia rakastajia…

Nuorena kuuluu harrastaa seksiä erilaisten miesten kanssa. Kokea ne kiihkeät rakastajat ja täydelliset tumpelot – nähdä erilaiset penikset. Ei tässäkään liioitella tarvitse, mutta kyllä jokaisen pitäisi elämänsä aikana kokea edes yksi yhdenyön juttu, josta poistutaan aamulla tukka sekaisin ja vähän nolona. Olla edes vähän villi!

…myös niitä kusipäitä

Nyt keski-ikäisenä voin edelleen muistella sitä lähes parinkymmenen vuoden takaista kuumaa seksihetkeä rannalla tähtitaivaan alla amerikkalaislentäjän kanssa. Toki kaikille ei tarvitse tai kannatakaan jakaa, mutta ei myöskään arastella kokemusten hankkimista. Vasta kun olet paneskellut tarpeeksi montaa mulkkua (tyyppiä), ymmärrät todella arvostaa sitä kunnollista miestä.

Valitse parisuhde järjellä

Ja kuten kaikki tietävät, tai ainakin aavistavat, kukaan ei voi saada kaikkea. Ei myöskään seksissä. Villeimmät kohtaamasi panot ja draamaa aiheuttavimmat suhteet eivät ole niitä, joihin kannattaa – tai edes voisi – jäädä perheenperustamismielessä. Eikä tämä tarkoita, että parisuhteen mentyäsi joudut tyytymään huonoon seksiin. Mutta fakta vain on, että alkuhuuma ei kestä ikuisesti. Parisuhteessa painavat tunteet ja järki, mutta järjen pitäisi olla voittavalla puolella.

Unohda loputtamat kiihkon etsijät

Tietenkin jokainen tietää tyyppejä, jotka seuraavat vain tunteitaan ja kiihkoaan. He eivät voi elää ilman jatkuvaa intohimoa. Ja koska kiihko vaatii roihuun syttyäkseen uutta liekkiä, he jatkavat vuodesta toiseen pomppimista suhteesta toiseen. Heille parisuhteen ”perusseksi” ajoittaisilla mausteilla ei vain koskaan tule riittämään.

Älä anna pelkän intohimon ohjata

Ja toki se ajatus tulee mieleen myös järjellä ajatteleville, joskus ihan uniin asti: miten mahtavaa olisikaan heittäytyä jälleen nuoruusvuosien kuumaan seksisessioon. Tästä kiihkon ja jännityksen puutteesta juontanevat juurensa useat parisuhteissa tapahtuvat pettämiset. Silloin on syytä punnita, onko intohimon huuma sen arvoista, että siihen vaihtaisi hyvän miehen, hyvän perheen ja suhteen. Järki toteaa, että tässä kohtaa haaveet ja muistot riittävät (ja tässä on yksi painava syy, miksi niitä muistoja kannattaa hankkia). Kokemusten tarkempi muistelu voi myös osoittaa, että eivät ne seikkailut loppuen lopuksi tehneet sinua yhtään sen autuaammaksi kuin nykyinen suhdekaan.

Hanki lapsia vasta, kun olet myös mieleltäsi aikuinen

Joku kirjoitti kerran hyvin, että lapsia hankittuasi et ole koskaan enää oikeasti vapaa. Toki lapsesi voivat olla hoidossa ja voit käydä ulkona juhlimassa, mutta se täysin huoleton ja holtiton nuoruuden sekoilu ei ole enää koskaan samalla lailla mahdollista (ellet ole täysin sekaisin ja jo muutenkin epäkelpo vanhemmaksi). Jonkinlainen itsesuojeluvaisto on aina hereillä takaraivossasi ja haluaa säilyttää sinut elossa lastasi varten – eikä tietenkään ole välttämättä vain huono asia, että nuoruuden illuusio kuolemattomuudestasi saa lasten myötä haihtua.

Unohda siis valtion, terveydenhuollon ja kaikkien muiden saarnaukset siitä, milloin jälkikasvua tulisi hankkia. Oikea aika on silloin, kun olet itse saanut olla tarpeeksi kauan nuori ja lapsellinen ja olet oikeasti valmis vastuuseen – ei niin, että tunget lapset joka viikonloppu hoitoon rypeäksesi baarissa. Eikä ole maailmanloppu, jos tämä sinulle oikea ikä alkaa kolmosella. Pystyt antamaan lapsillesi ja perheellesi paljon enemmän, kun olet jo itse kokenut ”tarpeeksi” tietääksesi, että et enää kaipaa sitä maailmaa jatkuvasti.

Älä anna lasten viedä seksielämääsi

Ja niiden lastenkin siunaannuttua (jos lapsia ylipäätään haluat): älä unohda seksielämääsi! Varmasti väsyttää, tylsistyttää ja muutakin hommaa olisi, mutta pidä tämä kanava kumppaniisi auki. Pidä huolta ja kiinni kunnon miehestäsi myös tällä elämänalueella. Harrasta seksiä ainakin viikoittain!

Ja aina on vielä se yksi mahdollisuus…

Seksielämän ei tarvitse loppua vanhuuteenkaan, edes mahdollisen eron tai leskeyden kohdatessa. Se viimeinen kuuma rakastaja, joka sytyttää intohimon, voi aivan hyvin olla elämän loppuvuosinakin tarjolla. Aivan kuten silloin nuorena.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja