Missä tilanteissa viemäritukoksen voi hoitaa itse? Asiantuntija: "Sen rajan yli ei kannata mennä"

Näin puhdistat keittiön likaisen viemärin – haju sihisee tiehensä 1:13
KATSO MYÖS: Näin puhdistat keittiön likaisen viemärin.

Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistaminen saattaa tuntua turhan työläältä, mutta se on juuri sellainen huoltotoimenpide, joka kannattaa opetella tekemään itse. Sen sijaan tukos keittiön tiskialtaassa voi olla hankalampi pala.

Kotona on askareita ja huoltotöitä, jotka voi opetella tekemään helposti itse ja toisaalta taas toimenpiteitä, jotka kannattaa ehdottomasti jättää ammattilaisten haltuun.

LVI-asennusalan toimiala- ja työnantajajärjestö LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n asiantuntija Juha-Ville Mäkisen mukaan lattiakaivo kannattaa opetella puhdistamaan itse, mutta keittiön tiskialtaan tukoksen avaamiseen kaivataan jo järeämpiä välineitä.

Lattiakaivon ja pesualtaan hajulukon puhdistus

Lattiakaivon ja pesualtaan hajulukon rakenteet on suunniteltu nimenomaan niin, että ne keräävät epäpuhtaudet, joiden ei ole tarkoitus päätyä viemäriin.

Näin ollen niiden puhdistaminenkaan ei ole varsinaisesti tähtitiedettä.

Kylpyhuoneessa pesualtaan alapuolella on tyypillisesti "pullovesilukko", jonka alaosasta löytyy kuppi. Irti pyöräyttämällä niin sanottu sakkapesä tulee helposti puhdistettavaksi, Mäkinen neuvoo.

– Jos lattiakaivo tai pesuallas ovat tukossa, hyvin usein tilanne on se, että mikään ei ole rikki, vaan ne ovat vain umpeutuneet liasta, mikä on hyvin helppo itsekin poistaa, Mäkinen sanoo.

Tiskiallas tukossa

Keittiön tiskialtaan putki on S-kirjaimen muotoinen käppyrä, jota ei Mäkisen mukaan lähtökohtaisesti kannata yrittää itse availla.

– Se on usein niin rasvan tukkimaa, ja siinä ehkä joutuu vähän purkamaan putkia, että sinne ei kannata itse mennä. Parempi jättää ammattilaisen hommaksi, joka osaa suojata tilat ja kaapit ja osaa avata putket, Mäkinen sanoo.

– Putken sisäpinta on kaavittava monen metrin matkalta ja se on hyvin sotkevaa tavaraa. Sellaista hyytynyttä rasvaa, Mäkinen selittää. 

Lisäksi on vielä riski siitä, että putket voi liittää jollakin tapaa väärin ja viemäritukoksen lisäksi kaupanpäälle saa vesivahingon. 

– Jos pitää putkistoa purkaa, sen rajan yli ei kannata mennä, Mäkinen linjaa.

Katso myös: Putkimies tekee löytöjä putkista

Putkimiehet tekevät löytöjä putkista 1:04
Korut, hygieniatarvikkeet ja lastenlelut ovat putkimiehelle yleisiä löydöksiä.

Lue myös:

    Uusimmat