Missä tilanteessa toisen tekstiviestit saa lukea? Suomalaiset kertovat!

Moni pettäjä on jäänyt kiinni, kun puhelin on joutunut vääriin käsiin. Toisaalta toisen tekstiviesteihin on monen mielestä täysin väärin – vaatipa tilanne sitä kuinka paljon tahansa. AVAn lukijat paljastivat oman mielipiteensä.

AVA kysyi lukijoiltaan, onko toisen henkilön tekstiviestien lukeminen sallittua missään tilanteessa. Vastaajista suurin osa eli 44 prosenttia ei sallisi toisen puhelimeen kajoamista missään olosuhteissa.

33 prosenttia vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, että jos epäilee kumppania pettämisesta, saa puolison puhelimella käydä luvatta.

15 prosenttia kyselyyn vastanneita kokisi toisen viestien selailun oikeutetuksi, jos huoli hänestä on kova. Viisi prosenttia vastaajista kertoi lueskelevansa toisten tekstiviestejä ilman varsinaista syytä ja neljä prosenttia kertoi tarkastavansa lapsensa puhelimen säännöllisesti.

Ei missään tilanteessa

44 prosenttia kyselyyn vastanneista ei sallisi toisen puhelimeen kajoamista missään tilanteissa.

"Tekstiviestit ovat yksityisiä viestejä eli niitä suojaa yksityisyydensuoja. Ei kirjeitäkään saa lukea kuka vain."

"Haluaisitko sinä itse, että tekstiviestisi luettaisiin ilman lupaa?"

"Ei saa missään vaiheessa lukea, koska parisuhteessa toiseen kuuluu luottaa sataprosenttisesti. Mikäli ei luota, kannattaako sellaisessa suhteessa ylipäätänsä olla? Raskasta olla suhteessa, missä epäilee toista. Ja mikäli mies pettää, niin asioilla on tapana tulla ilmi tavalla tai toisella jokatapauksessa. Itse en laskisi omaa moraaliani alemmas sen takia, että epäilisin miehen pettävän. Riittää että toinen käyttäytyy moraalittomasti."

"Jos ei kykene luottamaan parisuhteen toiseen osapuoleen, niin ei niiden viestien lukeminen tilanetta paranna. Jos on huoli perheenjäsenestä, niin kannattaisi keskustella hänen kanssan, eikä suoraan rikkoa toisen yksityisyyttä tutkimalla hänen puhelintaan."

"Ei ole mitään perustetta, miksi jonkun pitäisi lukea jonkun toisen viestit. Oli laki tai sitten ei. Viestit on henkilökohtaisia ja sellaisena pysykööt. Jos ei luota toiseen ihmiseen ja perustelee sillä lukemishaluja, on suhteessa jotain vialla joka tapauksessa.Ei ei ei ei ei ei ei koskaan toisten tekstiviestejä, ellei toinen näytä itse. Se on ainoa poikkeus, mutta tekstiviestin saajan tai lähettäjän lupa on silloin."

Jos epäilee kumppania pettämisestä

33 prosenttia vastanneista sallisi viestien lukemisen, jos kumppanin uskollisuutta on hyvä syy epäillä.

"Kerran nuorempana silloinen poikaystäväni tuli kännireissulta tuomaan puhelimensa lataukseen asunnolleni. Ajattelin että noh, enpä ala hukkaamaan toista kahta vuotta elämästäni, jos epäilykset pitävät paikkansa. Ja oikeassa olin, jäi kiinni pahemman kerran ja se siitä sitten. Enkä ole kertaakaan katunut, että luin sen viestit, se ei olisi ikinä kertonut pettäneensä. Paljon pahempi rike on pettää tyttöystäväänsä kuin se, että tyttöystävä lukee viestit, koska epäilee toisen pettävän. Eri asia sitten, jos joku on ihan vainoharhanen tai vaan utelias. "

"Mielestäni on täysin hyväksyttävää lukea toisen viestit, jos hän näin jää kiinni pettämisestä. Mitä sitä omaa aikaansa tuhlaamaan... Tietenkin, jos käy ilmi, että syytä epäilyyn ei ollut, niin viestien katsominen ei olisi yhtä hyväksyttävää. Mutta sitähän taas ei tiedä, ennen kuin katsoo...."

"Kun epäilee vahvasti ja on lähes 100% varma pettämisestä."

"Jos mies käyttäytyy omituisesti ja salailevasti, ja epäilee miehen pettävän, voi puhelinta tutkia. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että sieltä myös löytyi todisteet pettämisestä."

"Olin mahtavassa suhteessa, kunnes vuoden keston jälkeen kuulin toisaalta, että poikaystäväni ex olisi ollut yötä hänen luonaan. Tuntui oudolta koska minulle ei oltu kerrottu asiasta mitään, mutta olin jo muutaman viikon pitänyt outona sitä, että poikaystäväni ja hänen ex pitävät puhelimitse ja netissä useita kertoja viikossa yhteyttä. Katsoin poikaystävän tekstiviestit, ja siellä oli viestejä tältä exältä, joka kiitteli ihanista seksikerroista ja kuvaili, kuinka isolta poikaystäväni kalusto tuntui... Jeppistä. Poikaystäväni ei vieläkään myönnä, että jotain olisi tapahtunut, exän yöpymiset kyllä myönsi. Erosimme silti, koska en voinut elää suhteessa, jossa en luottanut enää. Nykyään tämä viettää railakasta poikamiselämää ja hänen sängyssään viihtyy viikoittain 1–3 eri naista. Ainakin yksi näistä vakipanoista oli saanut tulta alleen jo meidän suhteemme aikana. En kadu, että luin viestit."

"Kun epäilee pettämisestä. Ties kuinka monta kertaa useille tuttavilleni on selvinnyt pettäminen, kun epäilys on herännyt ja on uskaltanut tirkistellä toisen puhelinta. En siis tarkoita, että jokaisen mustasukkaisuuspuuskan iskiessä saisi tonkia toisen puhelinta, mutta kun se tunne tulee, että jotakin on pielessä, niin mielestäni on oikeutettua saada itselleen mielenrauha ja selvittää, onko syytä olla huolissaan. "

Jos on huolissaan läheisestä

Huoli läheisestä ajaisi 15 prosenttia vastanneista tutkimaan kyseisen henkilön puhelimen.

"Useimmiten huoli läheisestä on aiheellinen. Eräässä eronneessa tuttavaperheessä 2. huoltajana toimiva äiti luki koulusta lintsaamisesta kärähtäneen poikansa tekstiviestit sekä tietokoneen login. Äidille selvisi, että poika käyttää ja diilaa huumeita sekä ryyppää 14–16 -vuotiaiden tovereidensa kanssa jopa keskellä viikkoa. Poliisi lähti selvittämään asiaa ja nappasi kiinni neljä aikuista viinatrokaria sekä yhden huumekauppiaan. "

"Silloin, kun epäilet, että alaikäistä kiusataan esimerkiksi koulussa tai epäilet alaikäisen nuoren tekemisiä esimerkiksi huumeiden tai muun itseään vahingottavan tekijän taholta.... Ei täysi-ikäisen – edes oman lapsen – puhelimen tutkimisille ole perusteita, paitsi jos tämä esimerkiksi katoaisi useammaksi päiväksi ja puhelin olisi saatavilla, silloin näkisin, että sieltä voisi etsiä apua löytymiselle...eli hätätapauksissa."

"Tekisi mieli vastata, että ei missään tilanteessa, mutta voihan joskus tulla sellainen pakkotilanne, ettei muuta neuvoa ole. Hätä ei lue lakia, jos on todella perusteltua ja painavaa syytä olla huolissaan läheisestä. Parasta tietysti olisi pitää suhteet niin hyvinä, ettei tällaiseen tarvitse mennä. Meillä ei ole ollut tarvetta eikä todennäköisesti tulekaan."

"Katson vain, jos olen huolissani läheisestäni. Erityisesti lapsista. Jos taas epäilisin puolisoa pettämisestä, niin en katsoisi. Periaatteeni on muutenkin se, että toisen asioihin ei kosketa, jos ne ovat yksityisyyttä. Lapset ovat taas alaikäisiä ja, siksi meillä vanhemmilla on valtuudet seurata heidän menojaan, koska me myös maksamme heidän kännykkälaskutkin."

Viisi prosenttia vastaajista kertoi lukevansa viestejä toisten puhelimista huvin vuoksi, kun taas neljä prosenttia kertoi tarkistavansa lapsensa puhelimen säännöllisesti.

"Kiva kiusata veljeä lukemalla sen viestejä."

"Puolison tai aikuisen puhelinta ei missään tilanteessa saa ilman lupaa mennä tutkimaan tai viestejä lukemaan, jos ei luota, niin ei luota, silloin kantapäät vastakkain ja eri suuntiin, jos on niin häiriintynyt ja vallitsee luottamuspula. Lasten, eli alaikäisten, puhelimien viestit ja kaveripiiri kuuluu vanhemmille, onhan vanhemmilla vastuu lapsistaan ja on hyvä ennakkoon esimerkiksi tietää viikonloppusuunnittelut, ettei sitten tyhmyyden tekemiset tule yllätyksenä ja asian voi ennalta ehkäistä, tänä päivänä, kun on kaiken maailman hullujakin liikkeillä. Muutenkin on aina hyvä tietää tarkasti, missä alaikäinen jälkikasvu liikkuu ja kenen kanssa. Ei ole kiva, jos heräät yöllä ja poliisi ja sossu on oven takana ja vain sen takia, että annoit lapsellesi liikaa vapautta. "


Kyselyyn vastasi 486 AVAn lukijaa.


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat