Mainos

Äitipuoli julkaisee lapsista kuvia sosiaalisessa mediassa – onko äidillä oikeus suuttua? Naiset vastaavat

Juttusarjassa naiset vastaavat joka viikko lukijoiden kysymyksiin liittyen seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään!

 ”Lasteni isän uusi tyttöystävä laittaa kuvia lapsistani someen ja puhuu heistä kuin omistaan hehkuttaen ”ihanaa perhettään”, vaikka parisuhde on tuore, eikä hän edes asu lasten isän kanssa yhdessä. Mustasukkainen lasten isästä en ole, mutta en voi sietää sitä, että joku tuntematon omii lapsiani tuolla tavoin. Lasten isä ei näe asiassa ongelmaa. Hänen mielestään minun pitäisi olla tyytyväinen, että ”äitipuoli” välittää lapsista. Ylireagoinko?” kyselee Äiti-79.

Näin naisraati vastasi:

"Entä jos ajattelisit asiaa vain lastesi näkökulmasta? Onko tilanne heille kiusallinen? Nauttivatko he siitä, että heidän elämässään  on yksi turvallinen aikuinen lisää? Yritä syrjäyttää ärsytyksesi ja miettiä sitä, mikä on oikeasti tärkeää."
– 29, naimisissa

"Tämän aiheen kanssa olen itsekin tehnyt töitä erottuani. Mustasukkaisuus iskee, kun näen, miten isän uusi tyttöystävä tulee hyvin toimeen lasteni kanssa ja lapset pitävät hänestä. Tämä on tietysi järjellä ajatellen hyvä asia, mutta tunteet ovat eri juttu. Nämä tunnepuolen asiat olisi hyvä käsitellä niin, ettei lasten tarvitse tietää asiasta. Tarkoitan, että puhuu ketutuksestaan esimerkiksi ystävälle tai ammattiauttajalle, mutta ei möläytä lapsille tyyliin ”Miksi ihmeessä se Hellevi postailee teistä kuvia, eihän se edes ole teidän äiti”.

Asia erikseen on lasten kuvien postaaminen Facebookiin. En tiedä, mitä laki sanoo tarkalleen, mutta minusta lasten kuvien julkinen postaaminen pitäisi olla vanhempien päätettävissä. Tässä tapauksessa isälle se on selvästi ok, mutta jos se ei ole sinulle ok, niin sitten uuden tyttöystävän ei minusta pitäisi voida postailla kuvia, miten itse haluaa. Mielestäni asiassa on kolme vaihtoehtoa. Esitän ne järjestyksessä, jossa fiksuin on ensimmäisenä ja vähiten fiksu viimeisenä:

1. Annat asian olla, jos kuvien julkaisu ei ole ylenpalttista. Hän tuntuu tykkäävän lapsista, mikä on kuitenkin pääasia, kun lapsien etua katsotaan, joten let it be ja käsittele negatiiviset tunteet tykönäsi parhaalla katsomallasi tavalla.

2. Selität näkökantasi mahdollisimman asiallisesti isälle ja myös tyttöystävälle, jos olet tämän kanssa puheväleissä. Eli ettet halua, että lapsistasi julkaistaan kuvia tyttöystävän Facebook-sivuilla, ja lasten äitinä sinulla on oikeus kieltää asia.

3. En tiedä, mitä laki sanoo, mutta voisi olla, että tuon asian voisi kieltää ihan viranomaisvoiminkin, sillä eiväthän koulutkaan saa julkaista lapsista kuvia ilman vanhempien lupaa. Soita poliisille ja kysy, mitä keinoja sinulla on kieltää lastesi kuvien julkaiseminen miehesi ex-tyttöystävän FB-sivuilla.

Muutama selitys vielä loppuun: Poliisille soittamista pidän vähiten fiksumpana. Poliisille voi toki soittaa ja näin saa tarkkaa tietoa omista oikeuksistaan. Asia kannattaa kuitenkin jättää vain omaan tietoon ikäänkuin taustatueksi, mutta ei viedä asiaa yhtään pidemmälle viranomaistuella, sillä silloin asiasta saattaa paisua vieläkin suurempi konflikti, mikä ei ole lapsillekaan hyväksi.

Vielä viimeisenä kommenttina: Et ylireagoi. Kuka tahansa tilanteessasi reagoisi samoin. Teet kuitenkin fiksusti, kun mietit asiaa ennen kuin toimit."
– 46, eronnut/parisuhteessa.

"Vaikka en ole itse äiti, ymmärrän, että olet mustasukkainen miehesi uuden tyttöystävän viemästä huomiosta. Itse miettisin sitä, onko lapsista ylipäätään asiallista laittaa paljon kuvia sosiaaliseen mediaan? Muista myös, että on upeaa, että lastesi elämään tullut uusi aikuinen arvostaa lapsiasi noin paljon. Lapsella ei koskaan voi olla liikaa turvallisia ja elämässä tukevia aikuisia elämässään. Mieti tarkkaan, oletko vain mustasukkainen vai onko tilanteessa oikeasti jotakin väärää. Jos uusi tyttöystävä viettää paljon aikaa lastesi kanssa, voisitko sinäkin oppia tuntemaan häntä hieman paremmin?" 
– 26, sinkku

"Ymmärrän täysin. Itseäni ehkä vastaavassa tilanteessa ärsyttäisi, että ne ihmiset, jotka eivät ole kartalla tilanteesta, luulisivat minun lapsiani jonkun toisen jälkikasvuksi. Onnistuisiko joku kompromissi? Jos hän vaikka saisi julkaista kuvia omassa suljetussa someprofiilissaan, mutta tekisi selväksi myös oman äitipuolen roolinsa. Kuvien julkaisuun ei parin kuukauden seurustelulla ole tosiaan mitään aihetta, mutta siltä varalta, että suhde muuttuu vakavaksi, ei liene järkevää aloittaa mitään sotaa bonusäidin kanssa. Mitä mieltä lapset ovat?"
– 31, eronnut

Mitä olet aina halunnut kysyä naisilta? Kysy – me selvitämme vastauksen


***

8:08

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.