Miriin saatiin taas yhteys

Venäjän avaruusvalvontakeskus ilmoitti saaneensa jälleen yhteyden Mir-avaruusasemaan

. Yhteys Maata kiertävään miehittämättömään avaruusasemaan katosi eilen. Tänään yhteys saatiin kuntoon muutamaksi minuutiksi, minkä jälkeen se taas katkesi toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Valvontakeskuksen mukaan yhteys saatiin iltapäivällä täysin palautetuksi.

Keskuksen johtaja Vladimir Solovjov vakuutti myös, ettei 130 tonnin painoinen Mir yllättäen syöksy maahan nykyiseltä kiertoradaltaan. Tiedemiesten mukaan illansuussa ei ollut vielä täysin varmaa, että kaikki ongelmat oli saatu ratkaistua. Mir-avaruusasemasta vastaavan Energija-yhtiön edustaja Juri Semjonov arveli, että yhteyden katkeaminen saattoi johtua viasta aseman aurinkopaneeleissa.

Ohjattu pudotus

Venäjällä on varustauduttu kosmonauttiparin lähettämiseen tarpeen vaatiessa Miriin vielä ennen sen ohjaamista putoamaan mereen. Eri arvioiden mukaan tällaisen hätämiehistön lähettäminen saattaa tulla ajankohtaiseksi, jos radioyhteyttä ei saada kuntoon. Venäjän hallitus teki marraskuussa lopullisen päätöksen Miristä luopumisesta. Maata 14 vuotta kiertänyt avaruusasema on ollut määrä ohjata putoamaan Tyyneen valtamereen 27. tai 28. helmikuuta. Aseman rakenteiden odotetaan pääosin palavan sen palatessa ilmakehään jäljelle jääneiden osasten päätyessä mereen.

Vuodesta 1986 - eli lähes kolme kertaa suunniteltua pitempään - maapalloa kiertänyt Mir piti tuhota jo kuluvan vuoden alussa. Suunnitelma kuitenkin lykkääntyi, kun Hollannissa päämajaansa pitävä MirCorp-yhtiö ilmoitti haluavansa vuokrata avaruusaseman ja maksaa sen pitämisestä avaruudessa. Venäjän hallitus ei kuitenkaan vakuuttunut yhtiön rahoituskyvystä. Mirillä on ollut viime vuosina runsaasti teknisiä vaikeuksia. Synkin oli vuosi 1997, jolloin avaruusasemaa koetteli sekä tulipalo ja että kolarointi huoltoaluksen kanssa.

Avaruusromua harvoin maan pinnalle

Maan pinnalle on putoillut osia maapalloa kiertäneistä avaruusaluksista tai satelliiteista tähän mennessä ainakin kolmesti. Kertaakaan ne eivät ole aiheuttaneet henkilövahinkoja. Neuvostoliiton kunnia koki kolauksen vuonna 1978, kun sen lähettämä satelliitti putosi Kanadan pohjoisosaan. Kukaan ei loukkaantunut, mutta radioaktiivista romua levisi laajalle erämaahan. Seuraavana vuonna Yhdysvaltain miehittämättömän Skylab-avaruusaseman kiertorata aleni laskettua nopeammin ja sen palasia putoili Länsi-Australiaan. Vuonna 1991 Argentiinan ja Chilen vuoristoiselle rajaseudulle satoi puolestaan jäännöksiä neuvostoliittolaisesta Saljut-7 -avaruusasemasta, Mirin edeltäjästä.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat