Mainos

Miran kotimatka sai erikoisen käänteen – liito-orava Lilo hyppäsi kengälle eikä lähtenyt pois: Mitä tehdä, jos löytää liito-oravan?

1:23

Maanantai-illan kotimatka iltavuorosta ei ollut kaarinalaiselle Mira Rourulle se kaikista tavallisin. Turun yliopistollisen keskussairaalan äitiyspoliklinikalla osastonsihteerinä työskentelevä Rouru pyöräili tavallista reittiään Lausteen kuntoradalla, kun keskellä tietä liikkui jokin harmaa ja pieni.

– Se viipotti kovaa vauhtia luokseni. Mietin, onko se jonkun lemmikki, koska se oli niin kesy.

Rouru ei ollut koskaan aiemmin nähnyt liito-oravan poikasta, joten hän pyysi ohikulkijalta apua eläimen tunnistamisessa. 

Harhateille joutunut liito-oravan poikanen teki pelottomasti tarkempaa tuttavuutta Rouruun. 

– Se taisi löytää kengästäni turvaa, sen verran monta kertaa se kengälle kipusi. Yritti se myös lähteä kiipeämään jalkaani pitkin, Rouru kertoo.

Kohtaaminen kesti Rourun mukaan 10–15 minuuttia, jonka aikana Rouru ehti nimetä poikasen Liloksi. 

– Kyllä minä sille juttelinkin, ja se jotain vikisi takaisin. 

Rouru yritti monta kertaa jatkaa matkaansa, mutta liito-oravan poikanen lähti joka kerralla seuraamaan.

– En malttanut lähteä. Tuli sellainen olo, etten uskalla jättää sitä yksin.

Lopulta eläin otti suunnakseen pusikon, ja Rouru pääsi jatkamaan matkaa.

Mitä tehdä, jos löytää liito-oravan?

Liito-orava näytti Rourun mukaan terveeltä ja hän päätteli, että emo on lähellä. Silti Rouru kävi mielessään paikkoja, joihin hän voisi soittaa apua pyytääkseen.

Suomen luonnonsuojeluliiton liito-orava-aktiivi Matti Aalto neuvoo ottamaan ensisijaisesti yhteyttä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen (ELY), jos sattuu kohtaamaan emostaan eksyneen liito-oravan poikasen. 

– Jos on mahdollista, että emo on jossain lähellä, voi poikasen jättää rauhaan. Autotielle eksyneen poikasen voi puolestaan nostaa pois tieltä vaikkapa pusikkoon. 

Ihanteellisinta Aallon mukaan olisi, jos voisi palata löytöpaikalle esimerkiksi puoli tuntia myöhemmin. Jos poikanen vielä silloin on paikalla, on hyvä ottaa yhteyttä Ely-keskukseen.

– Tosi vaikeaahan se on tietää, onko poikanen orpo vai vain hetkellisesti eksynyt emostaan. Yleisin virhe on ottaa sellainen poikanen hoitoon, jolla vielä on emo.

Siksi on hyvä turvautua asiantuntijoihin. Jos Ely-keskuksesta ei vastata, voi lisäksi ottaa yhteyttä myös luonnonsuojeluliittoon, neuvoo Aalto. Jos omassa kunnassa tai lähistöllä on eläinhoitola tai eläintarha, voi myös niihin soittaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.