Mainos

Mir-avaruusasema suurissa vaikeuksissa

Venäläisen avaruusasema Mirin vaikeudet jatkuvat. Viimeisimpien tietojen mukaan avaruusasema on pimennetty energian säästämiseksi. Aseman miehistöä ei kuitenkaan vielä olla evakuoimassa.

Venäläisten avaruusviranomaisten mukaan aluksen miehistö irroitti viime yönä epähuomiossa aluksesta väärän kaapelin. Kaapelin irroittaminen johti siihen, että aluksen sisäinen tietokone on kytkeytynyt pois päältä. Lennonjohtaja Vladimir Solovyovin mukaan tilanne asemalla on "erittäin epämiellyttävä".

Korjaustöitä asemalla vaikeuttaa valon puute, koko asema on tällä hetkellä pimeänä. Aseman miehistö joutuukin nyt yrittämään aseman korjausta ainoastaan auringon valossa.

Evakuointi ei vielä suunnitelmissa

Solovyovin mukaan miehistön evakuointi ei ole vielä tällä hetkellä ajankohtaista. Hätätapauksessa miehistö voi poistua avaruusasemalta Sojuz-kapselilla, joka on ankkuroituneena avaruusasemaan.

Aiemmin alus on menettänyt myös aurinkokennostojaan. Lämpötila aluksessa on laskenut ja miehistö on joutunut suuntamaan aluksen alttiimmaksi auringon säteille lämpötilan nostamiseksi.

Avaruuslennon venäläiset tarkkailijat eivät luonnehdi sähkövikoja vakaviksi. Muiden on ongelmiensa lisäksi maata kiertävän Mirin päällikkö on kärsinyt sydänvaivoista.

Columbia palaa tänään maahan

Avaruusasema Mir ei saa apua ainakaan tällä kertaa amerikkalaisilta, sillä avaruussukkula Columbia palaa maahan tänään. Columbian 16-päivää kestäneellä lennolla astronautit kokeilivat mm. tulen käyttäytymistä avaruudessa.

Avaruusaseman linja-auton kokoinen laboratorio suljettiin jo eilen. Astronautit tekivät laboratoriossa kaikkiaan 30 erilaista koetta, joiden tarkoituksena oli selvittää palamisreaktiota avaruudessa.

Kokeiden tuloksien toivotaan tulevaisuudessa auttavan mm. polttoainetta säästävien polttomoottorien kehittelyssä.
(AFP-Reuter)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.