Minkälainen on energiatehokas koti?

Energiatehokkaalla kodilla tarkoitetaan sellaista asuntoa, jossa energian tehokas käyttö on otettu huomioon niin suunnittelussa, rakentamisessa kuin asumisessakin. Joka Kodin Asuntomarkkinat aloittaa syksyllä 2005 sarjan, jossa tarkastelemme kaikkia näitä energiatehokkaan kodin tekijöitä asukkaan, rakentajan ja suunnittelijan näkökulmasta.

Alkajaisiksi on luontevaa käydä tutustumassa yhteen esimerkkikotiin. Se on erityisen hyvä senkin takia, että sen rakennutti itselleen joitakin vuosia sitten todellinen alan asiantuntija, ympäristöministeriön yli-insinööri Maarit Haakana.

"Kun aloimme suunnittelun kuusi, seitsemän vuotta sitten tilanne oli aika erilainen kuin tänä päivänä", Haakana muistelee. "Silloin matalaenergiarakentamista ei juurikaan tunnettu vaan se oli kokeellisempaa. Nythän se on arkipäivää."

Haakana kertoo, että oli vaikeuksia löytää talopakettitoimittajaa, joka pystyi - ja halusi - toimittaa niin hyvin eristetyn talon kuin oli toiveissa.

Mikä sitten tekee talosta energiatehokkaan?

"Talosta tehdään tiivis ja hyvin eristetty. Siinä on hyvä ilmanvaihto tehokkaalla lämmön talteenotolla. Kodinkoneet valitaan vettä ja energiaa säästäviksi ja valaistuksella voi tehdä todella paljon."

Näitä asioita on siis pidettävä silmällä:

- toimivuus ja muunneltavuus

- huolellinen ja runsas lämmöneristys

- hyvin eristävät ikkunat ja ovet

- talon tiiveys

- lämmön talteenotolla varustettu tulo- ja poistoilmanvaihto

- energiatehokkaat kodinkoneet

- energiansäästölamput

"Kun suunnittelimme taloa, tähtäimessä oli noin puolet määräysten mukaisesta energiankulutuksesta. Silloiset kollegat VTT:llä, Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa tekivät laskelmat ja on sanottava, että varsin lähelle niitä toteutuksessa myös päästiin."

Energiatehokkuudesta kilpailuvaltti?

Haakanan mukaan energiatalouden tavoittelu ei juuri tuonut lisäkustannuksia. Suurimpia kuluja aiheuttivat lisälämmöneristys ja todella hyvät ikkunat. Lisäkustannukset hävisivät kustannusarvion puitteisiin:

"Minun mielestäni rakentamisessa tehdään monia muita, erityisesti laatutasoon liittyviä ratkaisuja, joiden vaikutukset ovat huomattavasti suuremmat!"

Talossa voi asua aivan normaalisti. Elämä ei eroa millään tavalla asumisesta missä suomalaisessa pientalossa hyvänsä.

Haakanalle on tietysti helppo esittää kysymys myös valtakunnan energiapolitiikasta rakentamisessa laajemminkin - ympäristöministeriöhän meillä pitkälti vastaa rakentamiseen liittyvistä laatu- ja energiakriteereistä. Kun uusia sääntöjä on viime vuosina tullut aika tavalla, onko vielä tulossa joitain kiristyviä ohjeistuksia tai määräyksiä, joilla pyritään pienentämään energiankulutusta taloissa?

"Tarkoitus on, ettei määräyksiä tarvitsisi enää kiristää," Haakana rauhoittaa suoralta kädeltä. "Toiveena tietysti on, että ihmiset ryhtyisivät ihan vapaaehtoisesti rakentamaan määräystasoa parempia taloja. Yksi porkkana voisi ehkä olla se, että kun rakennuksille jatkossa tulevat energiatehokkuustodistukset, jotka on esitettävä myydessä ja vuokralle laitettaessa, hyvän energiatodistuksen saava rakennus olisi ostajalle houkuttelevampi kohde."

Syksyn aikana tullaan avaamaan "Energiatehokas koti" -nettisivut, joille tullaan keräämään vankkaa perustietoa aiheesta. Myös Motivan sivuilta - www.motiva.fi - saa alkuun paljon tietoa.

(JKA 16.9.2005)

Lue myös:

    Uusimmat