Minkä ikäinen on keski-ikäinen? Vastaus ei välttämättä miellytä

Voiko keski-ikäinen aloittaa skeittaamisen vaarantamatta työkykyään? 7:45
KATSO MYÖS: Voiko keski-ikäinen vielä aloittaa skeittaamisen rikkomatta itseään? Selvitimme, uhkaako harrastus työkykyä.

Onko viisikymppinen keski-ikäinen? Entä nelikymppinen?

Keski-ikää  on kuvattu "elämän puoliväliksi". Toisinaan sen kerrotaan sisältävän elinvuodet "nuoruuden ja vanhuuden välillä". Missä iässä keski-ikä siis alkaa?

Onko 38-vuotias keski-ikäinen?

Suomen laissa 18-vuotias on täysi-ikäinen, siis aikuinen. Keski-ikäiselle ei kuitenkaan ole virallista ja tiukkaan rajattua määritelmää. Kielitoimiston sanakirjan mukaan keski-ikä on nuoruuden ja vanhuuden välinen ikäkausi.

Vanhan kirjasuomen sanakirjan listaaman Johan Laihianderin vuoden 1768 selityksen mukaan "silloin keski-ijällens, tuskin täyttänyt kolmekymmendä ja kahdexan ajastaicaa". Näin keski-iässä oltaisiin noin 38-vuotiaana.

Laura Teriön Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian Psykaa-blogissa aikuisuus ja keski-ikä asetetaan ikävuosiin 23–30, mutta tämä ikäkausi jatkuu 65-vuotiaaksi asti. Tämän jälkeen alkaa vanhuus.

"Keski-iän tulkinta on ongelmallista"

Keski-ikää käytetään määreenä myös väestötieteessä, kun tarkastellaan vaikkapa syntyvyyttä tai kuolleisuutta. Sielläkään keski-iän käsite ei ole yksiselitteinen.

– Keski-iän tulkinta on ongelmallista, Tilastokeskus totesi jo 2004.

– Keski-ikä on kaikkien ihmisten iän aritmeettinen keskiarvo. Keski-ikä lasketaan siten, että tapahtumahetken iällä kerrotaan jonkin tapahtuman (esim. väestö iän mukaan) kokeneiden lukumäärä. Nämä summataan ja jaetaan kaikkien henkilöiden määrällä. Tulokseksi saadaan keski-ikä.

Onko keski-ikä elämän puoliväli?

Vanhan kirjasuomen sanakirjan mukaan keski-ikä on ihmisen elinvuodet nuoruuden ja vanhuuden välillä, tai "jonkin ajanjakson puoliväli". 

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 elinajanodote oli pojille 78,6 ja tytöille 83,8 vuotta. 

Miehillä puoliväli olisi siis 39,3 ja naisilla 41,9 vuotta.

Jos luvut tuntuvat sydänalassa, kannattaa muistaa, että esimerkiksi vielä 1940-luvun alussa miehen eliniänodote oli keskimäärin noin 55 vuotta.

Toisen määritelmän mukaan keski-ikäinen ei ole nuori eikä vanha. Hiljattain tutkimuksen mukaan puolestaan 60 oikeastaan on uusi 50, sillä vanhuus alkaa nykyisin myöhemmin kuin ennen!

Milloin ihminen on "nuori"? 

Nuoruusikä puolestaan ajoitetaan yleisesti ikävuosiin 13–22, kuvaili nuorten hyvin- ja pahoinvointia koskeva konsensuskokous 2010.

Psykaa-blogin mukaan nuoruus osuu ikävuosiin 12–25, jotka sisältävät järjestyksessä varhaisnuoruuden, puberteetin, keski- ja myöhäisnuoruuden.

Katso myös: Kätevä muistisääntö kertoo, minkä ikäinen lapsi on milläkin luokalla

Muistisääntö kertoo, minkä ikäinen lapsi on milläkin luokalla 0:37
Näin muistat, minkä ikäisenä mennään kakkosluokalle, vitoselle tai yläkouluun.

Lue myös:

    Uusimmat