Mainos

Ministerit käynnistävät Helsingin kirjamessut

Työministeri ja runoilija Anni Sinnemäki sekä Ruotsin kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth avaavat lokakuussa Helsingin kirjamessut. Avajaisohjelma on osa Svenskan Kraft -teosta. Sen on on suunnitellut, säveltänyt ja ohjannut M.A. Numminen. Se kertoo ruotsin kielen merkityksestä Suomessa tuhannen vuoden aikana. Svenskans Kraftin kantaesitys oli elokuussa Tukholman kulttuurifestivaalilla ja se nähdään myös Göteborgissa kirjamessujen aikana syyskuussa.

Avajaisissa jaetaan Suomen Messusäätiön 5 000 euron arvoinen tunnustuspalkinto Rakkaudesta kirjaan. Se myönnetään yksityiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt lukemisharrastusta.

Yli 900 esiintyjää

Myöhemmin avajaispäivänä kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth keskustelee kulttuuriministeri Stefan Wallinin kanssa tulevaisuuden kulttuurinäkemyksistä. Ruotsin hallitus tulee tänä syksynä linjaamaan tulevien vuosien kulttuuripolitiikkansa. Keskustelua johdattaa suomalaisen kulttuurin tulevaisuutta pohtineen toimikunnan puheenjohtaja Leif Jakobsson.

Kaikkiaan messuilla on yli 900 esiintyjää ja 600 ohjelmaa.Koko aikaa ei puhuta uutuuskirjoista, vaan esillä on myös edesmenneitä kirjailijoita ja aina uusia lukijasukupolvia koskettavia ja kiinnostavia kirjailijoita. Esimerkiksi Kirjailijaliiton ohjelmassa Perintönä kirjailijan ammatti pohditaan, onko suvun kirjallinen perintö voimavara vai rasite?

Ruotsi teemamaa

Kirjamessujen tämänvuotinen teemamaa on Ruotsi. Se on ollut luonnollinen valinta, onhan maiden välisestä valtiollisesta erkaantumisesta kulunut 200 vuotta. Kysymys on tärkeästä merkkivuodesta kummankin maan historiassa. Messuille on tulossa yli kolmekymmentä ruotsalaiskirjailijaa. Ruotsia sekä maidemme välisiä suhteita käsitellään paneeleissa ja eri ohjelmissa sekä tutustutaan tämän hetken ruotsalaiseen kirjallisuuteen. Esiintymässä on nimekkäitä kirjailijoita kuten Ernst Brunner, Per Olov Enquist ja Leif GW Persson.

Messuilla on esiintymässä yli 200 kirjailijaa. Tämän vuoden prosaistit ovat lähes poikkeuksetta kaikki läsnä kertomassa kirjoistaan ja työstään. Ruotsalaisten lisäksi messuille on tulossa kirjailijoita kuudesta maasta. Kirjamessut järjestetään 22.-25.10.2009 Helsingin Messukeskuksessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.