Mainos

Ministeriö Viinasen käytöksestä: Seksuaaliväritteistä koskettelua ja halailua

Jarmo Viinasen varoitukseen johtanut käytös oli seksuaalisväritteistä ja sopimatonta kohtelua, joka on kohdistunut kahteen naiseen Tukholmassa. Asiasta kertoo ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhe STT:lle.

Ari Rouheen mukaan lähetystössä on ollut myös epäsopivaa kielenkäyttöä, joka on ollut muun muassa kiroilua ja seksuaalisväritteistä. Sopimaton toiminta on ollut Rouheen mukaan toistuvaa.

– Sen vuoksi se varmaan johti mihin johti, eli henkilöt ryhtyivät ottamaan yhteyttä ministeriöön.

Ulkoministeriöstä kerrottiin aamulla, että entinen Suomen Tukholman-suurlähettiläs on saanut kirjallisen varoituksen. Ministeriön mukaan Jarmo Viinanen toimi vastoin virkavelvollisuuksiaan suurlähetystön päällikkönä eikä käyttäytynyt suurlähettilään arvon, ulkoasiainneuvoksen ja edustuston päällikön virka-aseman ja tehtävien edellyttämällä tavalla. 

"Pitäisikö meidän tehdä jotain sopimatonta"

Ulkoministeriön Viinasta koskevasta päätöksestä selviää, että lähetystössä olisi tapahtunut muun muassa halaamisia, vartaloon kohdistuneita epäsopivia katseita, rivoja puheita ja sovinistisia juttuja. Viinanen oli jatkanut käytöstään myös sen jälkeen, kun hänelle oli ilmoitettu käytöksen olevan ei-toivottua.

– En ymmärtänyt ensin, että Viinasen tarkoitusperät eivät olisi kunnialliset, yksi naisista kuvailee ministeriön asiakirjassa.

Suurlähettiläs oli esittänyt myös kutsuja tavata työajan ulkopuolella, minkä puheiden kohteena ollut ihminen koki sopimattomaksi iskuyritykseksi.

Toisen naisen kuvailujen mukaan Viinanen tuli halaamaan usein ilman syytä, ei irrottanut otettaan ja antoi kevyen poskisuudelman. Suurlähettiläs oli naisen mukaan kohdistanut myös katseensa rintoihin.

– Pitäisikö meidän tehdä jotain sopimatonta, suurlähettiläs oli naisen mukaan ehdottanut kerran.

Päätös perustuu muun muassa edustustossa työskennelleiden henkilöiden kirjallisiin kertomuksiin tapahtuneesta sekä sisäisen tarkastuksen muistioon.

Lähetystöön tehtiin keväällä tarkastus, jonka aiheena olivat työhyvinvointi ja johtaminen.

Hallintojohtaja Rouhe kertoo, että mitään sen tyyppistä ei ole tullut esille, että Viinanen ei jatkaisi ulkoministeriön palveluksessa. Viinanen työskentelee tällä hetkellä ministeriön tehtävissä kotimaassa. 

Viinanen: Varoitukselle ei perusteita 

Jarmo Viinanen katsoo itse, että hänen saamalleen varoitukselle ei ole virkamieslain mukaisia perusteita. Viinanen kertoo tiedotteessaan olevansa pahoillaan, jos joku on kokenut hänen käytöksensä epäasialliseksi.

– Viime kuukausien aikana on esitetty lausuntoja, joiden mukaan käyttäytymiseni olisi ollut työyhteisössäni epäasiallista. Suhtaudun näihin lausuntoihin erittäin vakavasti, hän kertoo.

Ulkoministeriön mukaan Viinasella on oikeus valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Viinanen kutsuttiin Tukholmasta pois ja palasi Helsinkiin syyskuussa, koska hänen oli sisäisessä tarkastuksessa todettu käyttäytyneen epäasiallisesti tehtävässään.

Ulkoministeriön päätöksen mukaan Viinanen on kiistänyt hänen käyttäytymisestään, kielenkäytöstään ja toiminnastaan edustuston päällikkönä esitetyt väitteet.

Ministeriön raportissa kerrotaan, että naiset ovat ilmoittaneet olevansa valmiita tarvittaessa myös kertomaan oikeudessa todistajina samat asiat.

Jarmo Viinanen ei ole toistaiseksi vastannut STT:n yhteydenottopyyntöön. 

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) esitti elokuussa suurlähettiläs Viinasen siirtämistä Tukholmasta Helsinkiin:

2:03

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.