Virkailijayhdistys suurlähettilään häirintäsyytöksistä: "Voi jo kysyä, vaarantuvatko Suomen ulkosuhteet"

Poikkeuksellinen, kuvaa ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistys Uhvyn puheenjohtaja Mari Neuvonen Ottawan-suurlähetystön henkilöstön laatimaa kirjelmää.

Ilta-Sanomat (IS) kertoi tiistaina, että Suomen Ottawan-suurlähetystön henkilökunta on laatinut kirjelmän, jossa suurlähettiläs Jari Viléniä syytetään häirinnästä ja epäsopivasta käytöksestä.

Lähetystön runsaasta kymmenestä työntekijästä kirjeen on allekirjoittanut seitsemän. 

Henkilökunta kertoo kokeneensa Vilénin taholta muun muassa epäsopivaa koskettelua. 

Kirjeessä mainitaan IS:n mukaan Vilénin esittäneen vähätteleviä huomioita etnisistä, uskonnollisista ja seksuaalisista vähemmistöistä.

– En tunnista syytöksiä ja ne eivät sovi arvoihini. Suhtaudun syytöksiin erittäin vakavasti ja odotan niiden nopeaa ja perusteellista tutkintaa, Jari Vilén sanoo.

Ilta-Sanomat kertoi tänään keskiviikkona, että sen tietojen mukaan ulkoministeriössä käsiteltiin keskiviikkona asiaa henkilöstön edustajien kanssa.

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Viléniin kohdistuvat syytökset tulee selvittää tarkasti.

– Syytökset ovat vakavia ja ne on tutkittava perusteellisesti sekä tehtävä tarvittavat johtopäätökset. Lisätietoja meiltä antaa alivaltiosihteeri Pekka Puustinen, Bukarestissa kokoomuksen europarlamenttiryhmän EPP:n kokoukseen osallistuva Valtonen viestitti STT:lle.

STT tavoitteli myös Puustista kommentoimaan. Puustinen viestitti STT:lle, että hän palaa asiaan työmatkalta palattuaan.

–  En ole omassa aika pitkässä historiassani talossa tämmöistä nähnyt aiemmin, Mari Neuvonen sanoo.

– Ehkä nostaisin sieltä itse huolestuttavimpina piirteinä nämä rasistiset viittaukset, jotka olivat kohdistuneet muun muassa ulkovaltojen edustajiin. Voi jo kysyä, vaarantuvatko siinä Suomen ulkosuhteet asemamaahan tai muihin, jos suurlähettiläs puhuu sillä tavalla.

Neuvosen mukaan kirjeen perusteella vaikuttaa, ettei Vilénin toiminnassa ole kyse yksittäisestä hetkellisestä hermojen menetyksestä vahingosta tai harkitsemattomasta puheesta.

– Vaan ehkä enemmänkin tavasta toimia, ja se on minusta aika pelottavaa.

Esineellistämistä ja halventamista

Neuvonen nostaa esiin kirjelmän väitteen siitä, että Vilén olisi suuttunut, kun kuljettaja ei ollut suostunut rikkomaan liikennesääntöjä ja ajamaan punaisia päin. Neuvonen huomauttaa, että diplomaattiautot nauttivat diplomaattista koskemattomuutta.

– Mielestäni näitä sääntöjä pitäisi kunnioittaa, kun ollaan diplomaattisen koskemattomuuden piirissä. En näe mitään syytä, miksi Kanadassa pitäisi ajaa päin punaisia. Ei ole varmaan mitään turvallisuusuhkia.

Neuvosen mukaan edellä mainitut asiat näyttäytyivät hänelle erittäin poikkeuksellisina.

– Ainakaan minun urani aikana en ole aiemmin kuullut, että päällikkö olisi tällä tavalla käyttäytynyt.

Lisäksi Neuvosen mukaan kirjelmässä mainittu naisten kohtelu vaikutti esineellistämiseltä ja halventamiselta.

Katso myös jutut vuosilta 2014 ja 2012: Jari Vilén EU:n suurlähettilääksi Euroopan neuvostoon

Työilmapiirin palauttaminen tärkeää

Neuvonen toteaa, että asian käsittely on työnantajan käsissä, mutta he järjestönä vaativat asiassa tasapuolista sääntöjen noudattamista.

– Me tietysti henkilöstöjärjestönä vaadimme selvitystä ja ennen kaikkea sitä, että kaikkia sääntöjä noudatetaan. Ettei tule kevyemmin kohdelluksi kun on poliittista taustaa, vaan säännöt ovat samat kaikille.

Vilén on toiminut kokoomuksen kansanedustajana ja ulkomaankauppaministerinä.

– Tietenkin tärkeää on palauttaa siellä (Ottawassa) se työilmapiiri. Pitää miettiä, mikä hänen (Vilénin) toimintaedellytyksensä on myös suhteessa omaan henkilöstöön, jos on näin hurja epäluottamuksen osoitus.

Neuvonen myös muistuttaa tapauksesta, jossa Suomen Ruotsin-suurlähettiläs siirrettiin pois paikalta. Hänen mukaansa tuolloin suurlähettiläs kutsuttiin hyvin vähäisin perustein pois, koska tämän katsottiin menettäneen toimintaedellytykset.

Kyse on tapauksesta, jossa Suomen suurlähettiläänä Tukholmassa toiminut Jarmo Viinanen määrättiin syksyllä 2016 palaamaan Helsinkiin sopimattoman ja seksuaalisväritteisen käytöksen vuoksi.

Asioiden esille ottamiseen iso kynnys

Neuvonen myöntää, että ulkoministeriössä vastaavien asioiden esiin nostaminen on yhä vaikeaa esimerkiksi hierarkioiden vuoksi.

– Se on iso kynnys ja oletan, että tämmöisten tapausten jälkeen voi tulla muitakin, hän sanoo.

Neuvonen kertoo nähneensä uransa aikana, miten helposti valituksen tehneestä ihmisestä "tehdään hankala henkilö". Hänen mukaansa varsinkin naiset voidaan leimata esimerkiksi hysteerikoiksi.

STT:n tietojen mukaan Vilénin käytös on herättänyt keskustelua ulkoministeriön työntekijöiden parissa jo aiemminkin. Onko Neuvonen kuullut Vilénin käytöksestä aiemmin?

– En lähde spekulaatioon mukaan, mutta sanotaan nyt niin, että kyllä meillä talossa ihmiset tunnetaan, hyvässä ja pahassa.

Neuvonen sanoo, ettei ole ammattiyhdistyspuheenjohtajana saanut mitään kirjallista tai vastaavaa näyttöä Vilénistä. Hän pohtii, että tällaiset voivat tuoda julki sellaisia, jotka ovat aiemmin nielleet asian.

– Mutta en lähde spekuloimaan, että mitä on mahdollisesti tapahtunut jossain aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat