Ministeriö katsoo suurlähettilään käytöksen täyttäneen epäasiallisen käytöksen ja häirinnän määritelmät.
Ulkoministeriö antaa kirjallisen varoituksen Suomen Lissabonin-edustuston päällikkölle, suurlähettiläs Titta Maja-Luodolle, kerrotaan ministeriön tiedotteessa.
Virkamieslain mukaisen kirjallisen varoituksen perusteeksi kerrotaan, että Maja-Luoto on rikkonut virkamiehen käyttäytymisvelvollisuutta.
Tiedotteessa kerrotaan, että Maja-Luodon käytös täyttää epäasiallisen käytöksen ja häirinnän määritelmät.
Päätöksen varoituksen antamisesta teki henkilöstöjohtaja Niina Pesonen.
Varoitus voidaan antaa virkamiehelle, joka toimii vastoin virkavelvollisuuksiaan.
Irtisanomiskynnys ei tässä tapauksessa ylity, tiedotteessa kerrotaan. Maja-Luodon työvelvoite ministeriössä säilyy.
Päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen.
Ulkoministeriö kertoo edelleen tukevansa Lissabonin edustuston työyhteisöä, jolle tilanne on ollut raskas.
Näin Maja-Luoto vastasi kuulemisessaan
Osastopäällikön mukaan Maja-Luodosta tehdyssä häirintäilmoituksessa on tuotu esiin sättimistä, aggresiivista käytöstä ja pelon ilmapiirin luomista.
Konkreettisena esimerkkinä suurlähettilään kuulemistilaisuudessa kerrottiin, että suurlähettiläs olisi korottanut ääntään ja paiskonut ovia sekä verrannut taloudenhoitajaa kouluttamattomaan afrikkalaiseen, koska ei osaa kirjoittaa englantia.
Osastopäällikön mukaan nämä aiheuttivat pelkotiloja. Edustuston työsuojeluasiamies oli dokumentoinut tapahtumia lähetystössä.
Maja-Luoto kertoo kuulemisessaan tunnistavansa kaksi tilannetta, jossa on käyttäytynyt epäasiallisesti. Hän kiistää syytteet rasismista.
Hän itse sai tietää työsuojeluasiasta helmikuussa, ja kokee tulleensa väärinkohdelluksi myöhäisestä tilanteen päivittämisestä, sillä tapahtumat sijoittuvat loppuvuteen 2024 ja alkuvuoteen 2025.
"Mahdoton tilanne" julkisuuden takia
Maja-Luoto myös lisää, että asian julkisuus on ollut hänelle ja hänen perheelleen vaikeaa. Hänen mukaansa hänen perheensä on "ajettu mahdottomaan tilanteeseen".
Ennen kuulemistilaisuutta hän toimitti myös aineistoa, jossa kertoo kokeneensa julkisuudessa "painetta ja loanheittoa". Hän piti tilannetta kohtuuttomana, ja pyysi ettei julkisuuden tuoma paine heijastu ministeriön ratkaisuun.
Hänen mielestään ennen julkisuuteen vuodettuja väitteitä lähetystön työilmapiiri oli työkykyinen. Hänen mukaansa häirintäilmoitus ei vaikuttanut työn tulokseen, vaikka myöntää tunnelman olleen "ajoittain jännitteinen" lähetystössä.
Hänen mielestään ministeriön prosesseissa on myös paljon parannettavaa.
Aikajana
Lähettiläs kertoo "menettäneen malttinsa" kokin kanssa itsenäisyyspäivänä 2024.
Kokouksessa "ikävän sävyinen kommentti asioiden hoitamatta jättämisestä" helmikuussa 2025.
Titta Maja-Luoto kuulee työyhteisöongelmista helmikuussa 2025.
Häirintäilmoitus tehtiin Ilta-Sanomien tietojen mukaan 19.helmikuuta ja sen allekirjoitti koko lähetystön henkilökunta.
Häirintäilmoitukset tulisi käsitellä kolmessa kuukaudessa ministeriön ohjeen mukaan.
IS uutisoi lähetyksen ilmapiiristä ensimmäistä kertaa 18.kesäkuuta. Häirintäilmoitusta ei ole käsitelty.
Titta Maja-Luoto kutsutaan kuulemiseen. Virkamieslain mukaista kuulemista varten toimitettava aineisto on päivätty 1. heinökuuta.
Ulkoministeri Elina Valtonen päättää siirtää lähettilään takaisin Helsinkiin 2. heinäkuuta.
Kuuleminen järjestettiin 4. heinäkuuta.
Kirjallinen varoitus annettiin 7. heinäkuuta.
Näistä tilanteista on kyse
Maja-Luoto sanoo ministeriölle kuulemista varten toimitetettavassa ainestossaan, että ensimmäinen epäasiallinen tapahtuma oli itsenäisyyspäivänä 2024. Hän "menetti malttinsa" kokin puutteellisen työsuorituksen vuoksi ja kutsui kokin työsuoritetta "erittäin huonoksi". Hän kuitenkin kiistää kutsuneensa kokkia nimityksillä, jotka viittaisivat etnisyyteen.
Hän kertoo pahoitelleensa tapahtumaa jälkikäteen useasti.
Hän kertoo, että hänen tarkoituksena oli myös oman kertomansa mukaan kannustaa kokkia sekä tämän perhettä opiskelemaan peruskoulua vastaavat taidot, sillä maan kansalaisuuden saamisia ollaan tiukentamassa. Hän kertoo jopa luvanneensa auttaa prosessissa, ja antaa työaikaa kansalaisuuskokeeseen valmistautumiseen.
Toinen tilanne on Maja-Luodon toimtitaman asiakirjan mukaan se, kun helmikuisessa kokouksessa käytiin läpi tulevien viikkojen tapahtumia eikä kaikkea oltu hoidettu pyydetyn mukaisesti.
Tämä johti suurlähettilään itse määrittelemään "ikävän sävyiseen kommenttiin" asioiden hoitamatta jättämisestä.
Niin ikään Maja-Luoto sanoo pyytäneensä tapahtumaa useasti anteeksi.
Maja-Luoto myös kirjoittaa esittäneensä useista ratkaisuesityksiä huonoon työilmapiiriin helmikuussa, kun hän sai tiedon siitä. Hän kertoo myös pyytäneensä useasti edustuston pikaista tarkastusta työkäytänteiden ja ulkoministeriön säännösten ja/tai Portugalin lainsäädännön välillä olevien ristiriitojen vuoksi.
Työstä ei valittamista
Kuulemistilaisuudessa henkilöstöjohtaja totesi, että Maja-Luodolla on virkatehtäviensä ja diplomaattisen asemansa perusteella erityinen käyttäytymisvelvoite ulkomaanedustustossa tehdyssä työssä.
Henkilöstöjohtaja myös totesi, että prosessissa ei ole todettu, etteikö Maja-Luoto hoitaisi diplomaattisia tehtäviään kunnolla.
Lue myös: Valtonen: Ulkoministeriö epäonnistui
Suomen Portugalin-suurlähettiläs myöntää epäasiallisen käytöksen: "Tunnistan kaksi tilannetta"
10:28Pöllöraati: Portugalin diplomaattisoppa ja poliitikkojen kesäkuulumiset.