Ministeriö: Todistajille ehkä oikeus nimettömyyteen

Järjestynut rikollisuus luo painetta todistajansuojan parantamiseen. Aiemmin pohdittu henkilöllisyyden vaihto ei näytä tulevan mahdolliseksi Suomessa.

Sisäministeriön poliisiosasto uskoo, että Suomessa joudutaan jossakin vaiheessa harkitsemaan todistamisen sallimista nimettömänä oikeudessa. Nykyistä tehokkaampaa todistajansuojaa kaivataan lähinnä järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvissä asioissa.

Poliisiylitarkastaja Robin Lardot katsoo, että anonyymitodistaminen tulisi rajata tapauksiin, joissa rikos on vakava ja todistaja todellisessa vaarassa.

Jos todistajia uhkaillaan, se tapahtuu Lardotin mukaan tavallisesti ennen oikeuskäsittelyä, kun lopputulokseen vielä voidaan vaikuttaa. Nykyinen järjestelmä pystyy suojaamaan todistajaa melko hyvin etukäteen esimerkiksi pitämällä epäiltyä vangittuna, vartioimalla todistajan asuntoa tai sijoittamalla todistajan tilapäisesti uuteen paikkaan.

Jälkikäteen rikollisliigat kostavat todistajille Lardotin mukaan lähinnä silloin kun ne pyrkivät pitämään yllä uskottavuutta ja sisäistä kuria. Tällaisissa tapauksissa nimettömyys voisi auttaa todistajaa.

Henkilöllisyyden vaihto ei toteutune

Todistajien suojelun keinona on usein väläytelty mahdollisuutta henkilöllisyyden vaihtamiseen todistamisen jälkeen. Henkilöllisyyden vaihto on käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Irlannissa.

Suomen passi

Lardotin mielestä keinon soveltaminen Suomeen ei vaikuta tarkoituksenmukaiselta. Pienessä maassa henkilöllisyyden vaihtamisesta ei ole juuri hyötyä. Nimen ja asuinpaikan vaihdoskin saadaan yleensä nopeasti selville.

Henkilöllisyyttä vaihtaneelle saattaisi tulla myös ongelmia esimerkiksi koulutodistusten ja työhistorian todistamisen kanssa.

- Meillä on ollut asiasta monta työryhmää, eikä tälle ole nähty juurikaan sijaa, Lardot sanoo.

Toimet harkinnassa pian

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT on linjannut, että nimettömänä todistaminen ei riko oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatetta. Anonyymina annetun todistuksen todistusarvo on EIT:n mukaan kuitenkin omalla nimellä annettua todistusta pienempi.

Todistajan aseman parantaminen kuuluu osana muun muassa sisäisen turvallisuuden ohjelman päivitykseen, jonka laatiminen aloitettiin kuukausi sitten. Lardotin mukaan yleisen tason toimia pitäisi olla mietittynä maaliskuuhun mennessä.

Jos anonyymitodistelu jossakin vaiheessa päätettäisiin sallia, ratkaistavaksi jäisi erikseen muun muassa se, sallittaisiinko se myös peitetoiminnassa oleville poliiseille. Päätettäväksi tulisi myös, miten nimettömän todistajan kuuleminen järjestettäisiin käytännössä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat