Ministeriö korostaa: Iäkkäämpiä perheenjäseniä saa tavata, jokaisella on oikeus määrittää elintapansa – "Ei mennä liian liki"

9:52
Katso videolta,. miten yli 70-vuotiaiden elämää rajoitetaan yhä koronaviruksen takia.

Vaikka koronarajoituksia aletaan asteittain purkaa, niin ikäihmisten kohdalla rajoituksia kuitenkin edelleen on. Aiemmin liikkumisrajoituksessa ja kontaktien välttämisessä oli kyse velvoitteesta, mutta nyt kyse on suosituksesta.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo, että muutos velvoitteesta suositukseen tarkoittaa sitä, että yli 70-vuotiaillakin pitää ehdottomasti olla sosiaalisia kontakteja, mutta fyysisten etäisyyksien tulee olla riittävän pitkät, että virustartunta ei pääse tarttumaan heihin.

– Eli kävelylenkkejä ulkona luonnossa voi tehdä, niin että fyysiset etäisyydet on hoidettu. Ja toisaalta myös mahdollisesti perheenjäsenten tapaamista, mutta siinäkin jälleen kerran fyysinen etäisyys, ja tietysti ulkotiloissa. Se on aina turvallisempaa kuin sisätilassa tämä tapaaminen järjestää, Varhila sanoo.

Varhila kuitenkin huomauttaa, että Suomessa jokaisella on oikeus määrittää omasta elämästään ja tavoistaan.

– Tässä kohtaa toivotaan tietysti, kun tämä virus on erityisen vaarallinen ikäihmisille, että heidän kohdallaan me ja he itse huolehtisivat siitä, että ei mennä liian liki.

Esimerkiksi vanhempien ja isovanhempien tapaaminen on siis sallittua, mutta tapaamiset tulisi mielellään tapahtua ulkotiloissa eikä kenenkään kotona.

Suomessa on 880 000 yli 70-vuotiasta ja sen lisäksi parisataatuhatta riskiryhmäläistä, joita nämä ohjeistukset koskevat.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja