THL päivitti koronaohjeistustaan ikäihmisille – muista nämä neljä kohtaa

Koronavirusrokotetta kehitetään kuumeisesti eri puolilla maailmaa – THL:n ylilääkäri pohtii, ketkä rokotetta voisivat saada ensin 3:09
Koronavirusrokotetta kehitellään kuumeisesti eri puolilla maailmaa. Videolla THL:n ylilääkäri pohtii, ketkä voisivat saada rokotetta ensin-

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivitti tiistaina ohjeistusta siitä, miten ikääntyneet voivat suojautua koronavirustartunnalta.

Päivitetyssä ohjeistuksessa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, miten läheisiin voidaan pitää yhteyttä turvallisesti sekä miten ikääntynyt voi ylläpitää hyvinvointiaan ja toimintakykyään poikkeusoloissa.

1. Ohjeissa suositellaan, että iäkkäät pitäisivät yhteyttä läheisiin ja ystäviin esimerkiksi puhelimella tai muulla etäyhteydenpitovälineillä. Kasvotusten tapaamisessa on pidettävä huoli kahden metrin turvavälistä.

2. Uudet ohjeet sallivat vierailun yli 70-vuotiaiden luona, mutta kättelyä, halaamista ja muita lähikontakteja pitää välttää. Vierailulle ei pidä mennä, jos on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.

3. Ikääntyneille suositellaan päivittäistä liikuntaa joko ulkoilemalla tai kotona. Ulkoillessa tulee kuitenkin pitää kahden metrin turvaväli muihin ihmisiin.  Iäkkäät voivat asioida myös esimerkiksi kaupassa tai apteekissa, kunhan huolehtivat turvaväleistä ja käsihygieniasta.

4. Varattuja lääkäriaikoja ei kannata perua ilman syytä ja hoitoon on hakeuduttava, jos pitkäaikaissairaus vaatii säännöllisiä kontrollikäyntejä terveydenhuollossa.

Uudet ohjeet aiempaa lievemmät

Uudet ohjeet ovat huomattavasti lievemmät kuin aiemmin ikäihmisille annetut ohjeet. Hallitus ohjeisti maaliskuun puolivälissä yli 70-vuotiaita pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa eli välttämään lähikontakteja parhaansa mukaan. Toimintaohjeessa esimerkiksi kehotettiin välttämään tarpeettomia vierailuja yli 70-vuotiaiden luona.

Ikääntyneet ovat koronaviruksen riskiryhmää. Tämä johtuu siitä, että elimistön puolustuskyky heikkenee, kun ikää karttuu. Ikääntyneillä on myös enemmän perussairauksia, jotka altistavat vakavalle koronavirustaudille.

Lue myös:

    Uusimmat