Yli 70-vuotiaat saivat uudet koronaohjeistukset – mielenterveyspuhelimen soitoissa kuulunut ahdistus, ministeri Kiuru: "Kyllä tämä rassaa jokaisen mielenterveyttä"

Useat ikäihmiset ovat joutuneet olemaan eristyksissä jo lähes kymmenen viikkoa – Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho kertoo, miten karanteeni on näkynyt heidän toiminnassaan 6:25
Miten ikäihmiset ovat kärsineet eristyksestä? Viiden jälkeen -haastattelussa käytiin asiaa läpi 4. toukokuuta.

Sairaala- ja tehohoitoon on joutunut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan todella vähän yli 70-vuotiaita. Ikäihmisille on nyt annettu uusia ohjeita koronaviruksen välttämiseen.

THL päivitti eilen linjauksiaan siitä, kuinka ikäihmiset voivat suojautua koronavirustartunnoilta.

Uudet ohjeet sallivat vierailun yli 70-vuotiaiden luona, mutta kättelyä, halaamista ja muita lähikontakteja pitää välttää. Vierailulle ei pidä mennä, jos on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.

Ulkoilua ei enää suositella välttämään. Esimerkiksi kaupassa, apteekissa tai metsäpolulla liikkuessa tulee kuitenkin huolehtia turvaväleistä ja käsihygieniasta.

Ohjeet ovat selvästi aiempaa lievemmät: aiemmin hallitus ohjeisti yli 70-vuotiaita pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

– Tänään varmasti tuntuu siltä, että miten nuo vaikeat ajat jaksettiinkaan. Monet ohjeet ja poikkeusolot ovat rajoittaneet omaa elämää ikääntyneillä aivan varmasti liikaakin, ministeri Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa.

"Kyllä tämä rassaa jokaisen mielenterveyttä"

Ministerin mukaan Suomi on selvästi tähän mennessä onnistunut asiassa, "joka on monessa muussa maassa jäänyt onnistumatta".

– Sairaalahoidossa ja tehohoidossa olleita potilaita on ollut pääsääntöisesti ikäryhmässä 20–60, mutta yli 70-vuotiaita todella vähän, Kiuru totesi.

Esimerkiksi arkirutiinien puute on kuitenkin näkynyt ikäihmisillä ahdistuksena ja yhteydenottoina MIELI Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelimessa.

– Aivan yleisenä merkkinä näkyy, että kyllä tämä rassaa ihan varmasti jokaisen mielenterveyttä, Kiuru arvioi.

Hengitys kannattaa suojata vieraillessa

Ikäihmisten on nyt kiinnitettävä erityistä huomiota omaan jaksamiseensa. Läheisiin kannattaa pitää eri keinoin yhteyttä.

Esimerkiksi lääkäriaikoja ei pidä perua vallitsevan koronatilanteen takia.

Tiedotustilaisuudessa annettiin ohjeita myös yli 70-vuotiaiden läheisille.

– Älä vieraile yli 70-vuotiaan luona, jos sinulla on vähäisiäkään hengitystieinfektion oireita. Täysin oireettomana vierailut, se on ihan ensimmäinen juttu, tutkimuspäällikkö Minna-Liisa Luoma THL:stä kommentoi.

Luoma ohjeisti pitämään vierailuja lyhyinä ja välttämään lähikontakteja.

– Suojaa hengitystäsi kertakäyttöisellä maskilla, tai jos sellaista ei ole saatavilla, liinalla. Tärkeää on huolehtia käsihygieniasta ennen ja jälkeen vierailun, Luoma sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat