Hallituksen höllennykset ovat laiha lohtu yli 70-vuotiaille – espoolaiset Simo ja Eeva eivät ole nähnyt lastenlapsiaan viikkoihin ja mökkikin on tältä keväältä käyttämättä

Eevalta ja Simolta meni mökkireissut ja lastenlasten tapaamiset – yli 70-vuotiaat kipuilevat kotona eristyksissä 13:01
Katso videolta, miten eläkeläispariskunnan Eeva Kemppi-Revon ja Simo Revon elämä on muuttunut koronaviruksen vuoksi!

Hallitus linjasi eilen monien koronarajoitusten höllentämisestä, mutta yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen pysyvän eristyksissä. Moni onkin viettänyt karanteenin omaista elämää jo useita viikkoja.

Uusilla linjauksilla hallitus painottaa ihmisten omaa harkintaa aiempaa enemmän. Eläkeliiton toimitusjohtaja Anssi Kemppi on tyytyväinen uusiin linjauksiin.

– Viesti ja sen sävy on hyvin tervetullut ja odotettu muutos. Tämä korostaa paremmin suhtautumista meidän eläkeläisiimme. Ei enää kohdella heitä ikään kuin mitään ymmärtämättöminä objekteina, vaan fiksuina ja arvostelukykyisinä kansalaisina. 

Harrastukset jatkuvat verkossa

Eläkeläispariskunta Simo Repo sekä Eeva Kemppi-Repo kuvaavat itseään kuuliaisiksi kansalaisiksi ja ovat sen vuoksi eläneet eristyksissä jo useita viikkoja. Aktiivinen pariskunta on jatkanut harrastuksiaan olosuhteiden sallimissa rajoissa, suurimmaksi osaksi verkossa.

– Olen parhaimpina päivinä ollut jopa kuusi tuntia tietokoneella. Olen yllättynyt, kuinka nopeasti kaikki siirtyi verkkoon, kertoo Repo.

– Minun opinnot ja jumppatunnit ovat tulleet verkon kautta olohuoneeseen. Se on kyllä ollut aika ihmeellistä, Kemppi-Repo lisää.

Velvollisuuden muuttuminen suositukseksi ei tule juuri Revon ja Kemppi-Revon elämään vaikuttamaan.

– Me ymmärrämme tämän riskin vakavuuden. Olemme kuitenkin iloisia siitä, että voimme ehkä rennommin mielin lähteä ulkoilemaan, kertoo Kemppi-Repo.

– Kyllä tämä muutos herättää toivoa siitä, että tilanne muuttuu vielä paremmaksi, Repo lisää.

Palautetta eläkeläisiltä

Eläkeliitto on saanut hallituksen linjauksista sekä positiivista että negatiivista palautetta. Suurin kritiikki kohdistuu yli 70-vuotiaiden niputtamiseen yhdeksi ryhmäksi.

– Kun puhutaan eläkeläisistä ja ikääntyneistä, heidät niputetaan yhdeksi ryhmäksi. Näin ei suinkaan ole. Toki meillä on eläkeläisiä, jotka sairastavat, mutta on myös paljon hyväkuntoisia eläkeläisiä, Kemppi jatkaa.

Monet yli 70-vuotiaat ovat jopa ihmetelleet, miksi ovat suojelun tarpeessa. 

– Nuorempi ihminen on ikään kuin rajan toisella puolella, Kemppi ihmettelee.

Lue myös:

    Uusimmat