THL:n Salminen kritisoi vanhusten eristämistä HS:lle – "Siinä on tiettyä holhousta, joka ei mielestäni kuulu asiaan"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kyseenalaistaa hyväkuntoisille ikäihmisille annettavan ohjeistuksen karanteenin kaltaisissa olosuhteissa pysymisestä.

– Siinä on sellaista tiettyä holhousta, joka ei minun mielestäni kuulu asiaan. Jos he itse ottavat sen riskin, että haluavatkin liikkua ulkona ja tavata sukulaisia, niin sitten ottavat. Ei se minun mielestäni ole viranomaisten tehtävä lähteä siihen väliin, Salminen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hallitus ohjeisti maaliskuun puolivälissä yli 70-vuotiaita pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa eli välttämään lähikontakteja parhaansa mukaan. Toimintaohjeessa esimerkiksi kehotettiin välttämään tarpeettomia vierailuja yli 70-vuotiaiden luona.

Monet hyväkuntoiset ikäihmiset eivät ymmärrä rajoituksia

Salminen kertoo HS:n haastattelussa saavansa asiaan liittyen paljon yhteydenottoja ikäihmisiltä, jotka eivät ymmärrä rajoitusta. Hänen mukaansa hoitokodeissa rajoitukset ovat ymmärrettäviä ja tarpeellisia, mutta itsekseen asuvien hyväkuntoisten vanhusten kohdalla kyseenalaisia.

– He ovat ihan terveitä, hyväkuntoisia, mutta ei heillä ole paljoa elämää jäljellä. Eivät he halua istua kotona tapaamatta lapsenlapsiaan ja lapsiaan, Salminen kertoo lehdelle saamistaan yhteydenotoista.

Salmisen mukaan hallitus päättää koronaviruksen leviämisen rajoittamiseen liittyvistä toimista tai niiden purkamisesta "oman linjansa mukaan". Hän kertoo ymmärtävänsä sitä, että hallituksen tulee katsoa maan kokonaisetua.

Lue myös:

    Uusimmat