Mainos

Ministerin mielestä pieniä vesivoimaloita voisi purkaa

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi tänään, että pieniä vesivoimaloita voisi Suomessa purkaa, jotta vaelluskalat pääsisivät paremmin nousemaan jokiin.

- Kun meillä on pieniä ja taloudellisesti kannattamattomia voimalaitoksia Suomessa, niin niiden lunastaminen pois käytöstä onnistuisi kohtuullisen pienelläkin rahalla. Olemme arvioineet ministeriössä, että jo viidellä miljoonalla eurolla pääsisi hyvin alkuun.

Kala-aktiivi Jasper Pääkkönen on aiemmin ehdottanut pienten patojen purkamista kalojen tieltä. Viime viikolla Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Jukka Relanderin (vihr.) aloitteen Vanhankaupunginkosken padon purkamiseksi. Aloite lähtee seuraavaksi lausunnoille ja selvitettäväksi ja palaa aikanaan kaupunginvaltuustoon.

Kalateitä tai lisää velvoiteistutuksia

Ministeri Orpo aikoo keskustella myös isojen voimayhtiöiden kanssa vaelluskalojen nousun esteiden purkamisesta.

- Olen kutsunut isojen vesivoimayhtiöiden edustajat neuvotteluihin lähiaikoina. Yksi vaihtoehto kalojen nousun turvaamiseen on toimivien kalateiden rakentaminen. Jos niitä osataan tehdä maailmalla, miksei osattaisi Suomessakin, Petteri Orpo kysyy.

Suostuttelun lisäksi ministeri tarjoaa voimayhtiöille myös keppiä.

- Voimayhtiöille määrättiin aikoinaan istutusvelvoite, joka perustui arvioon joen kalatalouspotentiaalista. Tämän päivän tiedon valossa ne istutusvelvoitteet, joita meillä olisi oikeus vaatia voimayhtiöiltä, voisivat olla jopa 7-kertaisia. Istutusten lisääminen ei kuitenkaan mielestäni ole kestävä vaihtoehto toisin kuin kalojen nousun turvaaminen.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.