Ministerin käsikirjan mukaan Marinilla olisi pitänyt olla virkapuhelin mukanaan – miksi näin ei ollut?

6:06
Koronakohun keskellä oleva pääministeri Sanna Marin haastattelussa – kertoo, miksei pitänyt virkapuhelinta mukanaan.

Ministerin käsikirja 2019 ohjeistaa valtioneuvoston jäseniä pitämään virkapuhelimensa "mukana ja käyttövalmiudessa".

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kirjoitti Twitterissä sunnuntai-iltana, että "turvallisuusjohtajan antama ohjeistus valtioneuvostoa koskevista varotoimenpiteistä tavoitti minut vasta sunnuntaina".

Sen sijaan Marin kertoo tulleensa jo "lauantai-iltana informoiduksi ministeri Haaviston koronatartunnasta". Samalla hän kertoo saaneensa arvion, jonka mukaan erityistoimille ei ole tarvetta.

STT:n tietojen mukaan valtionneuvoston jäseniä ohjeistettiin jo hieman ennen iltakahdeksaa lauantai-iltana välttämään kontakteja siinä tapauksessa, että heillä on ollut ohjelmaa koronatartunnan saaneen ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa (vihr.) kanssa perjantaina 3.12.

Ohje välitettiin tekstiviestitse. Se toistettiin noin kello 22 samana iltana.

Pääministeri on todennut niin Helsingin Sanomille kuin Iltalehdelle, ettei hänellä ollut ravintolaillan aikana mukanaan valtioneuvoston puhelinta. Marinin illanvietosta uutisoi ensimmäisenä Seiska

Valtioneuvoston puhelimen sijaan Marinilla oli kertomansa mukaan mukanaan eduskunnan puhelin.

"Puhelin on pidettävä mukana"

Valtioneuvoston sivuilta löytyvän Ministerin käsikirja 2019: Tietoa valtioneuvoston toiminnasta -teoksen mukaan "valtioneuvoston tilannekeskus lähettää ilmoitukset, kutsut ja hälytykset ministerien ja virkamiesjohdon virkamatkapuhelimeen". 

Ministerin käsikirjan mukaan "virkamatkapuhelin on pidettävä mukana ja käyttövalmiudessa". Kirja on tarkoitettu esipuheen mukaan työn tueksi ja avuksi valtioneuvoston jäsenille. 

Ilta-Sanomat kysyi Marinilta, miksei tämän valtioneuvoston puhelin ollut hänellä mukana ravintolaillan aikana.

– Molemmat puhelimet ovat yleensä mukana, mutta nyt vapaailtana niin ei ollut. Aamulla vasta luin toisen puhelimen viestejä ja huomasin nuo samalla, Marin vastasi Ilta-Sanomille.

Marin kertoi eilen saaneensa negatiivisen koronatestituloksen ja käyvänsä vielä tänään toisessa testissä.

– Toiseen testitulokseen saakka vältän kontakteja, Marin kirjoitti Twitterissä.

3:02
Marin juhli baarissa, vaikka oli altistunut koronalle – yhteiskuntatoimituksen päällikkö tiivistää, mistä kohussa on kyse.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja