Mainos

Ministeri Vehviläinen: Kemijärvelle yöjunalla taas vuoden lopussa

Työryhmä haluaa satsauksia Lapin joukkoliikenteeseen. Liikenneministeri lupaa Kemijärven yöjunaliikenteen jatkuvan. Hanke rahoitetaan LVM:n budjetista.

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä ehdotti tänään, että Lapissa pitäisi aloittaa kolmivuotinen kokeilu, jossa valtio ostaa joukkoliikennettä alue- ja elinkeinopoliittisin perustein. Kokeilu vaatisi lisärahoitusta kolme miljoonaa euroa vuodessa.

Toimintatapa voitaisiin kokeilun jälkeen laajentaa koko maahan, jos siitä saadaan hyviä kokemuksia. Kemijärven ja Kolarin yöjunille työryhmä haluaa jatkoa. Ministeriö ottaisi kokeilua varten käyttöön kaikkia liikennemuotoja koskevan erillisen menomomentin.

Nykyiset joukkoliikenteen määrärahat on tarkoitettu lähinnä peruspalveluluonteisen liikenteen ostamiseen. Matkailuliikenne ei ole täyttänyt peruspalvelun määritelmiä.

Lapin matkailuelinkeino pitäisi rinnastaa teollisuuteen. Mietinnön tänään saanut liikenneministeri Anu Vehviläinen piti ehdotusta innovatiivisena.

MTV3:n haastattelussa uusi liikenneministeri Anu Vehviläinen lupasi, että Kemijärvelle pääsee yöjunalla taas vuoden lopussa. Se rahoitetaan liikenne- ja viestintäministeriön omasta budjetista.

Kemijärvelle jälleen yöjunayhteys

Liikenne- ja viestintäministeriö aloittaa VR Oy:n kanssa neuvottelut Kemijärven yöjunaliikenteen jatkosta ensi tiistaina, kertoo ylijohtaja Harri Cavén ministeriöstä.

Yöjunaliikenne Rovaniemeltä Kemijärvelle aloitettaisiin joulukuussa. Rataosuutta ei ole sähköistetty, ja se on ollut yksi keskeinen syy yöjunaliikenteen lopettamiselle. Jokaiseen yöjunaan vaihdettaisiin Rovaniemellä dieselveturi ja junaan liitettäisiin yksi aggregaattivaunu kehittämään sähköä makuuvaunujen lämmitykseen ja valaistukseen.

Kemijärvellä on parannettava junakaluston seisottamiseen tarvittavia toimia kuten sähkön, veden ja lämmityksen saantia.

-Neuvotteluissa keskustellaan siitä, mikä on yöliikenteen kustannus VR:lle. Jos se on tappiollinen, neuvotellaan siitä, kuinka paljon rahaa tarvitaan yöliikenteen ostamiseen, Cavén tiivistää.

-Kun Kemijärven yöjunaliikenteeseen lähdetään, on lupa odottaa, että yöjunaa myös käytetään, hän kehottaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.