Mainos

Ministeri: Sähköyhtiöiden on korvattava enemmän

Elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen mielestä talvimyrskyjä seuranneiden sähkökatkosten välttämiseksi on kiirehdittävä sähkölinjojen rakentamista maan alle ja teiden varsille.

Yhtenä keinona hän pitää sähköyhtiöille lankeavan korvausvastuun nostamista. Asia nousee esille kahden viikon kuluttua, kun elinkeinoministeri keskustelee sähköyhtiöiden kanssa sähkön toimitusvarmuuden parantamisesta.

Nykyisin sähköyhtiö on velvollinen korvaamaan enintään vuoden sähkönsiirtoa vastaavan summan asiakkaalleen. Maksimikorvaus tulee viiden vuorokauden sähkökatkosta. Summa on rajattu 700 euroon.

– Hyvin harvassa tapauksessa tämä 700 euroa tulee täyteen, eli kysymys ei ole välttämättä sen maksimisumman nostamisesta vaan siitä, että kun nyt korvaus on maksimissaan yhden vuoden, niin olisiko se esimerkiksi kaksi tai kolme vuotta, jolloin se sitten vaikuttaisi? Häkämies pohti MTV3 Uutisten Torstaikabinetissa.

Fortumin yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Anne Brunila ei vastusta korvausvastuun nostamista.

– Jos valtio katsoo, että siihen tarvitaan korjausta, niin Fortum on ihan valmis tekemään sen mukaan mitä lainsäädäntö on, niin ikään Torstaikabinetissa vieraillut Brunila sanoi.

"Linjat puhtaaksi puista vaikka lailla"

Häkämiehen mielestä yksi keino ehkäistä sähkölinjojen vahinkoja on myös vierimetsien hoito eli puiden poistaminen linjojen lähistöltä.

– Meillä on satoja metsureita lomautettuna ja tässä syntyy ajatus, että ennen seuraavaa myrskyä olisi hyvä tehdä ainakin kriittisimmät hakkuut, Häkämies sanoi.

Metsänomistajat ja sähköyhtiöt ovat yrittäneet neuvotella siitä korvauksesta, jonka sähköyhtiöt maksavat linjojen vierestä kaadetuista puista - tuloksetta.

Tällä hetkellä hakkuista on suositus, mutta jos asia ei etene, Häkämies on valmis turvautumaan lainsäädäntöön jolla hakkuisiin velvoitetaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.