Anna Kontulan mukaan "Suomi pissii oman perustuslakinsa päälle" rajalakiluonnoksella – näin vastaa Timo Heinonen

Näin Anna Kontula kritisoi rajalakihanketta 1:12
Näin Anna Kontula kritisoi rajalakihanketta.

Kansanedustajat Anna Kontula (vas.) ja Timo Heinonen (kok.) esittivät eriäviä mielipiteitä hallituksen rajalakiluonnoksesta Asian ytimessä -ohjelmassa.

– Suomi käytännössä rikkoo kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja pissii oman perustuslakinsa päälle, toteaa kansanedustaja Anna Kontula (vas.) hallituksen rajalakiluonnoksesta Asian ytimessä -ohjelmassa.

Hallituksen rajalakiluonnos, tai niin kutsuttu ”käännytyslaki”, mahdollistaisi sen, että turvapaikkahakemuksia ei tarvitsisi ottaa vastaan. Rajan yli pyrkiviltä voitaisiin siis estää maahanpääsy. 

Poikkeuksia voisivat kuitenkin olla esimerkiksi lapset ja vanhukset. 

Kyseinen tilanne on ristiriidassa Suomen perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa. 

– Julkisuudessa ei ole ollut sellaisia perusteita, jotka oikeuttaisivat näin rankkoihin toimenpiteisiin, Kontula kommentoi. 

Kananedustaja Timo Heinosen (kok.) mukaan nykyisellä lainsäädännöllä ei pystytä vastaamaan tilanteeseen, jossa Venäjältä tulisi jopa tuhansia turvapaikanhakijoita. 

– Tämä on vakava asia, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) vastaa Kontulan kritiikkiin.

”Yksittäinen rajavalvoja joutuu kohtuuttomaan tilanteeseen”

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on ilmaissut olevansa huolissaan siitä, millaista harkintavaltaa laki sysäisi yksittäiselle virkamiehelle, jos hänen tulisi arvioida onko maahan pyrkijä haavoittuvassa asemassa. 

Pöysti on vaatinut täsmentämään esimerkiksi yksittäisen rajavartijan vastuuta mahdollisissa käännyttämisissä.

– Jos se on väärä päätös kokonaisuutena, ääritapauksissa voi tulla kysymykseen myös rikosoikeudellinen vastuu, Pöysti toteaa.

Heinonen myöntää tämän olevan yksi lakiesityksen haasteista. Hänen mukaansa tarkoituksena on ollut etsiä ratkaisua, missä haavoittuvimmissa asemissa olevia pystyttäisiin auttamaan. 

– Se voi synnyttää tilanteen, jossa yksittäinen rajavalvoja joutuu kohtuuttomaan tilanteeseen. Jos itse saisin päättää, en laittaisi tällaista mahdollisuutta tähän lainkaan, Heinonen toteaa. 

– Käytännössä edustaja Heinonen sanoo tässä, että myös ne lapset, vammaiset, raskaana olevat pitäisi vaikka väkivalloin käännyttää pois Suomen rajalta siinäkin tapauksessa, kun he ovat tulleet apua hakemaan, Kontula kommentoi Heinosen ajatusta. 

Kontulan mukaan tilanteessa mentäisiin vielä kauemmas oikeusvaltiojärjestelmän perusteista ja kansainvälisestä ihmisoikeusjärjestelmästä.

Näin poliisijohtaja, lapsiasiavaltuutettu ja oikeuskansleri näkevät rajalakiluonnoksen:

Näin rajalainsäädäntöön suhtaudutaan 3:10

Vasemmistoliitto ei aio tukea esitystä

Heinosen edustama kokoomus ja Kontulan edustama vasemmistoliitto ovat rajalakikysymyksessä kaukana toisistaan. Oppositiopuolueista vasemmistoliitto ei aio tukea lakiesitystä ja myös vihreät suhtautuu siihen hyvin kriittisesti.

Kontulan mukaan olisi riittävää, että turvapaikanhakijoiden hakemukset tutkitaan, käsitellään ja todetaan joko asialliseksi tai epäasialliseksi, jonka jälkeen toimitaan päätöksen mukaisesti.

Tiukimmaksi mahdolliseksi toimeksi hän nimeää ihmisten pitämisen rajalla siihen asti, kunnes heidän tietonsa on alustavasti käyty läpi. 

Heinosen mukaan tämä ei riitä. Hän sanoo Venäjän yli tulleen Suomeen siviileiksi naamioituneita sotilaita, järjestäytynyttä rikollisuutta ja rikoksista tuomittuja henkilöitä. 

– Näyttää siltä, että Venäjä ei ole suurvalta enää missään muussa kuin valehtelussa. 

Voit katsoa tästä osan Heinosen ja Kontulan suorapuheisesta keskustelusta:

Miten uusi rajalainsäädäntö eroaisi vanhasta? 11:07

Voit katsoa koko keskustelun MTV Katsomosta. 
 

Lue myös:

    Uusimmat