Hallituksen rajapäätöksille kovaa kritiikkiä – "Valtio käyttää ihmisiä pelinappuloinaan"

Niinistö kommentoi Venäjän toimia rajalla: "Tässä piiloudutaan pakolaisuuden kaapuun" 4:09
Näin presidentti Sauli Niinistö kommentoi rajanylityspaikkojen sulkemista ja siihen liittyviä haasteita.

Hallituksen päätös rajoittaa rajanylitysasemien toimintaa ja keskittää turvapaikkaprosessit pohjoisemmille raja-asemille on saanut kovaa kritiikkiä. Usea asiantuntija on esittänyt huolta ihmis- ja perusoikeuksien toteutumisesta.

Suomi sulkee Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat perjantain ja lauantain välisenä yönä. Sulkeminen on voimassa 18. helmikuuta asti. Kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman on muistutti eilen, että oikeus hakea turvapaikkaa ja palautuskielto ovat keskeisiä periaatteita EU-oikeudessa ja Suomen oikeusjärjestyksessä.

– Tämänhetkisessä itärajaa koskevassa keskustelussa korostuu voimakkaasti ulko- ja turvallisuuspoliittinen näkökulma. Piiloon jäävät niiden ihmisten kohtalot, joiden pääsy Suomeen mahdollisesti evättäisiin.

Hän muistuttaa, että EU:n ulkorajoilla on jäätynyt ihmisiä kuoliaaksi, koska maat ovat estäneet tulijoiden tulon maahan. Suomen itärajoilla on laajalti pakkasta.

– Sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin että Euroopan unionin tuomioistuin ovat ratkaisuissaan vahvistaneet velvollisuuden pitää rajanylityspisteet auki turvapaikanhakijoille, ottaa vastaan turvapaikkahakemukset ja tutkia ne. Kansallista lainsäädäntöä ei voida tulkita ja toimeenpanna siten, että se rikkoisi näitä velvoitteita, Stenman kirjoittaa.

Amnesty: "Suomen ei pidä lähteä mukaan tähän peliin"

Myös Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Pargol Miraftabi on kiinnittänyt huomiota rahanylityspisteiden sulkemiseen ja sen vaikutukseen turvapaikanhakijoiden oikeuksiin.

 Amnesty katsoo, että hallituksen päätös sulkea rajanylityspisteet ja keskittää kansainvälisen suojelun hakeminen pohjoisemmille rajanylityspisteille 18.2.2024 saakka ei ole oikeasuhtainen. Jos tähän on ryhdyttävä, oikeasuhtaista olisi arvioida tilannetta viikko kerrallaan, ei kuukausiksi eteenpäin, hän kommentoi.

Hän korostaa, että jokaisella on oikeus hakea turvapaikkaa kansalaisuudesta riippumatta

– Ihmisen mahdollisuus kansainvälisen suojelun hakemiseen ei voi riippua siitä, onko taustalla ulkopuolisen tahon vaikuttamisyritys. Kun puhumme hybridivaikuttamisesta, puhumme siitä, että valtio käyttää ihmisiä pelinappuloinaan. Suomen ei pidä lähteä mukaan tähän peliin vaan toimia ihmisoikeusnormien mukaisesti, hän kirjoittaa.

”Tässä masinoidaan ihmisiä Suomeen” – Rajavartiolaitos: Ilmiö on laajenemassa pohjoiseen 1:33
”Tässä masinoidaan ihmisiä Suomeen” – Rajavartiolaitos: Ilmiö on laajenemassa pohjoiseen.

Professori: Toimitaan Venäjän toiveiden mukaisesti

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien Martin Scheinin kirjoitti viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) pitävänsä hallituksen päätöstä uhkana suomalaiselle oikeusvaltiolle. Hän muun muassa arvioi, ettei nykyinen tilanne rajalla ole sellainen tapahtuma, joka vaatisi välttämättömistä syistä mainittuja päätöksiä.

– Jos Venäjä ja Putin jotain asiassa haluavat, niin se on suomalaisen oikeusvaltion rapauttaminen, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja demokraattiseen prosessiin perustuvan päätöksenteon syrjäyttäminen hallituksen ja yksittäisten ministerien vallan hyväksi, hän kirjoittaa.

– Venäjän ja Putinin mahdolliset pyrkimykset tehdään parhaiten tyhjiksi ottamalla vastaan turvapaikanhakijat ja käsittelemällä heidän hakemuksensa yksilöllisesti ja laillisesti ja turvaamalla eduskuntakeskeinen demokraattinen prosessi kaikissa oloissa.

Hän esittää myös pohdintaa siitä, tarkoittavatko päätösmuistion sanamuodot sitä, että henkilöt jätetään Venäjän ja pakkasen armoille vai ei.

"Varsin onnistunut hybridioperaatio"

Vastaavia huolia X:ssä on esittänyt myös Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors. Hän syyttää viranomaisia ja erityisesti poliitikkoja paniikin lietsonnasta.

– Varsin onnistunut hybridioperaatio, sanoisin, kun muutama sata suojelua hakevaa ihmistä saa aiemmin ihmisoikeuksien puolesta kansainvälisesti vahvasti puhuneen oikeusvaltion taipumaan ja rajoittamaan itse perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia.

Pöllöraati: Miten itärajan pyöräilijöihin tulisi reagoida? 10:57
Pöllöraati puolestaan antoi kiitosta hallituksen päättämille toimille  – katso koko keskustelu tästä

Lue myös:

    Uusimmat