BBC: Venäjä värvää turvapaikanhakijoita Suomen rajalta sotimaan Ukrainaan – näin Awadia huijattiin ja painostettiin

Orpo: "Koko itäraja suljetaan" 1:10
Näin pääministeri Petteri Orpo kertoi koko itärajan sulkemisesta marraskuun lopulla.

BBC on löytänyt todisteita siitä, että Venäjän viranomaiset yrittävät värvätä turvapaikanhakijoita sotimaan Ukrainaan. 

Venäjä on BBC:n selvityksen mukaan pidättänyt itärajan sulkeutumisen jälkeen rajojensa sisällä pakolaisia, joiden viisumi on vanhentunut. Pidätyksen jälkeen heidät on siirretty säilöön lähelle Ukrainan rajaa. Vasta rajan tuntumassa useimmille on selvinnyt, mihin heitä ollaan viemässä.

BBC kirjoittaa, että Venäjä aloitti viisumittomien pakolaisten massapidätykset marraskuun puolivälissä. Samoihin aikoihin, kun Suomi päätti sulkea Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat kolmeksi kuukaudeksi.  

BBC Russian Service analysoi Karjalan käräjäoikeudessa tehtyjä päätöksiä. Kaikkiaan marraskuussa ja joulukuun alussa tehtiin 236 päätöstä, joissa siirtolaisten katsottiin rikkoneen Venäjän viisumikäytäntöjä. Lähes kaikki päätökset sijoittuvat marraskuun 16. ja joulukuun alulle. 

Tapausten käsittelystä julkaistujen tilastojen perusteella marraskuun kahden ensimmäisen viikon aikana viisumirikkojia ei pidätetty lainkaan.

Awadin tarina

Yksi näistä 236:sta päätöksestä koski keski-ikäistä somalialaismiestä. Hänet tuomittiin marraskuun puolivälin jälkeen Lahdenpohjan kaupungissa. Kaupunki sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Suomen rajasta.

BBC ei paljasta miehen nimeä hänen turvallisuutensa vuoksi, mutta toimittajilla on kopio hänen passistaan. BBC käyttää jutussaan miehestä nimeä Awad.

Awad yritti päästä Puolaan, mutta hänen viisuminsa ehti vanheta Venäjällä. Kuluneen marraskuun puolivälissä hän kuuli sosiaalisessa mediassa, että Venäjän rajan ylittäminen Suomeen olisi helpottunut. Awad päätti yrittää.

Matkalla rajalle poliisit pidättivät Awadin ja hänen matkakumppaninsa, koska heillä oli vanhentuneet viisumit.

Awadin kertomuksen mukaan he viettivät yhden yön pidätettynä. Seuraavana päivänä järjestettiin oikeudenkäynti, jossa hänelle määrättiin 2 000 ruplan sakot ja hänelle kerrottiin, että hänet karkotettaisiin Venäjältä. Awad kertoo, että hänet vietiin Petroskoissa sijaitsevaan pidätyskeskukseen, jossa oli muitakin viisumittomia ulkomaalaisia.

Hyvä diili

Vajaan viikon kuluttua Awad kertoo, että pidätyskeskukseen tuli virkapukuisia miehiä, jotka tarjosivat siirtolaisrikollisille sopimusta: karkotus Venäjältä peruttaisiin, jos he ovat vastineeksi valmiita "työskentelemään Venäjän valtiolle".

Awad allekirjoitti asiakirjan sitä lukematta, koska hän ei ymmärrä venäjää. Awad kuitenkin kertoo, että muiden pidätettyjen kanssa heille muodostui käsitys, että sopimuksessa he saisivat vuoden työstä vastineeksi hyvän palkan, terveydenhuollon ja oikeuden jäädä Venäjälle sopimuksen päätyttyä.  

Kysyimme, millainen työ se olisi. He sanoivat sen olevan yksinkertaista ja helppoa, Awad sanoo.

Awadin mukaan 12 henkilöä allekirjoitti sopimuksen. Vielä samana päivänä heidät lastattiin bussiin. 

Totuus sopimuksesta

Epäilykset valtasivat Awadin, kun hän ymmärsi minne heidät oltiin tuotu: sotilaiden vartioimalle telttaleirille. Awad ei nimennyt BBC:lle tiettyä aluetta, mutta hänen mukaansa se oli lähellä Ukrainan rajaa. 

Meille kerrottiin, että meillä on vuoden sopimus, joka sisältää koulutusta ja saisimme hyvää palkkaa ja terveydenhuollon. Mutta he eivät puhuneet mitään Ukrainan rajasta ja sodasta. Kaikki, mitä meille kerrottiin, oli valhetta, Awad sanoo.

Sopimuksen allekirjoittaneet arvasivat mistä oli kyse ja alkoivat empiä. Tälläin sotilaat uhkailivat pakolaisia. 

He sanoivat, että jos emme noudata allekirjoittamaamme sopimusta joudumme 10 vuodeksi vankilaan. Kaikki olivat peloissaan. Vastasin, etten tiedä mitä allekirjoitin siellä, koska se ei ollut minun kielelläni, Awad kertoo BBC:lle.

Lopulta 4. joulukuuta ulkomaalaisille ilmoitettiin, että sopimukset irtisanotaan.

Ulkomaalaisten värvääminen Ukrainan sotaan ei ole uutta. Venäjän hyökkäyksen jälkeen Venäjä on tiettävästi yrittänyt värvätä joukkoihinsa esimerkiksi Syyriasta ja Kuubasta. Wagner palkkasotilasryhmän entinen johtaja Jevgeni Prigozhin puolestaan rekrytoi sotilaita vankiloista. 

Lue myös:

    Uusimmat