Ministeri Pekonen kannustaa työpaikkoja siirtymään etätyöskentelyyn jo nyt siltä osin kuin mahdollista: "Tilanteet voivat muuttua nopeasti"

Suositusta etätyöhön olisi syytä tarkastella uudestaan koronavirustilanteen kehittymisen takia, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) STT:lle.

– Tautitilanteen huomioiden näkisin, että etätyösuositus on matalan kynnyksen lempeä keino estää koronaviruksen leviämistä, Pekonen sanoo.

Valtioneuvoston suositus laajalle etätyön tekemiselle päättyi viime lauantaina 1. elokuuta. Hallitus kertoi arvioivansa etätyösuosituksen tarvetta uudelleen, jos epidemiatilanne sitä edellyttää.

– Katson, että alamme olla tilanteessa, jossa tarve etätyösuosituksen palautukselle alkaa olla käsillä, Pekonen toteaa.

Ministeri kertoi Twitterissä pyytäneensä etätyösuositusten päivittämistä.

– Koronatartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista niillä työpaikoilla, joilla se on mahdollista, hän kirjoitti.

Pekosen korviin ei ole kantautunut esimerkiksi työnantajapuolelta viestiä etätyösuositusten jatkamiseen liittyen. Ministeri vetoaa työnantajia siirtymään jälleen etätyöskentelyyn, jos se vain on mahdollista. Hän muistuttaa, että työpaikat voivat palata etätyöhön myös oma-aloitteisesti.

–  Kukaan ei estä tekemästä työtä etänä myös ilman valtioneuvoston suosituksia. Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista, Pekonen sanoo.

Etätöihin ehkä vain alueellisesti

Pekosen mukaan etätyön tekemiseen voisi päivitetyssä suosituksessa pohtia uudenlaisia näkökulmia. Etätyösuositus voisi esimerkiksi olla alueellinen, eikä koko maassa tarvitsisi välttämättä siirtyä etätyön pariin.

– Isommilla työpaikoilla voitaisiin myös pohtia, olisiko etätyöhön mahdollista mennä niin, että koko iso työyhteisö ei välttämättä ole yhtäaikaisesti etätöissä, vaan lähitöiden ja etätöiden tekemistä voitaisiin esimerkiksi ryhmissä vuorotella.

Pekonen muistuttaa, etätyöskentely vähentää kuormitusta myös julkisessa liikenteessä ja suojelee siten heitä, jotka joutuvat käyttämään työmatkaliikennettä.

– Emme kaikki työskentele ammateissa, joissa etätyöskentely on mahdollista.Työssäkäyvistä lähes 60 prosenttia siirtyi koronakeväänä etätöihin, ja ministerin mukaan koronaviruksen leviämisen estämisen lisäksi myös muut taudit ja sairauspoissaolot vähenivät etätöiden aikana.

Suositus voisi astua voimaan hyvinkin pian

Pekonen toivoo, että etätyösuositukseen suhtaudutaan hallituksen sisällä hyvin.

– Uskon, että hallitus käy keskusteluja siitä, millä tavalla asiassa edetään, ja millä laajuudella etätyösuositus mahdollisesti otetaan käyttöön. Jos tautitilanne jatkuu tämän kaltaisena kuin se on ollut, eli siten, että positiiviset tautitapaukset ovat joka päivä lisääntyneet Suomessa, tulen kyllä itse esittämään, että etätyösuositus annettaisiin tavalla tai toisella.

Pekosen mukaan etätyösuosituksen päivitys on sosiaali- ja terveysministeriössä virkavalmistelussa.

Ministerillä ei ole päivityksen etenemistä aikatauluarviota, mutta hän toivoo, että asiaan päästään palaamaan mahdollisimman pian. Hän ei myöskään osaa ottaa kantaa siihen, kuinka pian etätyösuositus voisi jälleen astua voimaan.

– Luulen, että katsomme tautitilanteen kehittymistä. Mikäli se jatkaa kehittymistään, suositus voisi tulla voimaan hyvinkin pian.

Tautitilanne yhä rauhallinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi keskiviikkona 29 uudesta koronavirustartunnasta Suomessa. Vaikka päivittäiset tartuntamäärät ovat olleet nousussa, tautitilanne näyttää Pekosen mukaan toistaiseksi rauhalliselta. 

Sosiaali- ja terveysministeriön seurannassa tarkkaillaan aina pidempiä ajanjaksoja yksittäisten päivien sijaan.

– Tällä viikolla tautitapauksia on vuorokausitasolla tullut enemmän kuin vähään aikaan, mutta vielä en puhuisi huolestuttavista määristä. Olemme vielä rauhallisessa tilanteessa.

Pekonen ei osaa ottaa kantaa siihen, mitä tautitapausten lisääntymisestä ajatellaan hallituspuolueissa. Tämänhetkistä tautitilannetta ei hänen mukaansa ole päivitetty yhdessä koko hallituksen kanssa.

Tilannetta kuitenkin seurataan hallituksessa tarkasti, ja muutoksiin ollaan valmiita reagoimaan nopealla aikataululla.

–  Keväästä olemme oppineet, että tilanteet voivat muuttua nopeasti, ja siihen meidän tulee olla varautuneita. Uusia rajoituksia ja suosituksia voidaan joutua ottamaan käyttöön nopeastikin, Pekonen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat