Etätyösuositus tuli uudestaan – Keskuskauppakamari ojensi heti hallitusta: Etätyön tarve tiedetään parhaiten työpaikoilla

Sanna Marin tiedottaa koronatilanteesta –"Hallitus puoltaa THL:n kasvomaskisuositusta" 6:18
Sanna Marin kertoi tiedotustilaisuudessa hallituksen suosituksista etätyön ja maskien suhteen.

Hallitus antoi uuden, alueellisen etätyösuosituksen tänään. Edellinen etätyösuositus päättyi 1. elokuuta.

Keskuskauppakamari kommentoi pian hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen, että etätyön tarve tiedetään parhaiten työpaikoilla. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi iltapäivällä, että etätyötä suositellaan mahdollisimman laajasti Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueelle.

Keskuskauppakamarin kannanoton mukaan hallituksen antama etätyösuositus ei saa johtaa siihen, että kaikki työntekijät siirtyvät kategorisesti etätöihin niillä alueilla, joita hallituksen etätyösuositus koskee. Keskuskauppakamari muistuttaa, että etä- ja lähityön tarve ja tilanne tiedetään parhaiten yritys- ja työpaikkakohtaisesti.

– Toiset työtehtävät ovat sellaisia, joiden hoitaminen työpaikalla lähityössä on välttämätöntä tai helpompaa kuin etänä. Toiset työtehtävät taas hoituvat etänä aivan yhtä hyvin kuin lähityössä. Myös toimitilat ja ihmiset ovat erilaisia ja heidän tarpeensa erilaisia. Tämän arvioimisessa hallituksen pitää luottaa suomalaisiin työnantajiin ja työntekijöihin, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen sanoo tiedotteessa.

Suositus vain hetken poissa voimasta

Aiemmin keväällä asetettu etätyösuositus koski pääasiassa julkista sektoria. Silti myös yksityinen sektori siirtyi keväällä laajalti etätyöhön, kun hallitus suositteli etätyöskentelyä. Työssäkäyvistä lähes 60 prosenttia siirtyi Suomessa etätöihin kevään aikana.

– Etätyön tekemisellä on ollut merkittävä vaikutus koronaviruksen leviämisen estämisessä, Marin totesi.

Hallituksen keväällä asettama etätyösuositus päättyi 1. elokuuta. Sen uumoiltiin jo aiemmin tulevan uudelleensuositeltavaksi Suomen kiihtyneen koronavirustartuntojen tilanteen myötä. Etätyösuosituksen elokuun alkuun määritetty päättymispäivä asetettiin 23. kesäkuuta hallituksen linjauksissa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kannusti aiemmin elokuun alussa työpaikkoja siirtymään etätyöskentelyyn siltä osin kun se on ollut mahdollista. Ministeri teki myös 5. elokuuta pyynnön etätyösuosituksen päivittämisestä.

Lue myös:

    Uusimmat