Olkiluoto 3:n jättiriitaan ratkaisu – Fingrid aikoo valittaa päätöksestä

Fingrid ei sulata päätöstä järjestelmäsuojan vastuukysymyksistä ja aikoo valittaa päätöksestä markkinaoikeuteen. 

Riita koskee niin sanottua järjestelmäsuojaa, jolla varaudutaan Olkiluoto 3:n äkilliseen putoamiseen verkosta.

Energiavirasto on antanut päätöksen Teollisuuden Voiman (TVO) ja kantaverkkoyhtiö Fingridin harvinaislaatuisessa riidassa, joka koskee Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen niin sanottua järjestelmäsuojaa.

Päätöksen mukaan järjestelmäsuoja kuuluu kantaverkkoyhtiö Fingridin vastuulle. 

Järjestelmäsuojalla varaudutaan Olkiluoto 3:n äkilliseen vikaantumiseen ja irtoamiseen verkosta.

Fingrid aikoo valittaa

TVO kertoo pitävänsä Energiaviraston päätöstä erittäin tervetulleena. 

TVO:n johtava asiantuntija Sami Jakonen sanoo STT:lle, että tilanne selkeytyy nyt selvästi sen osalta, kuka järjestelmäsuojasta vastaa.

Fingrid ei sulata päätöstä järjestelmäsuojan vastuukysymyksistä ja aikoo valittaa päätöksestä markkinaoikeuteen. 

Fingrid katsoo, että TVO:n tulisi pääosin vastata järjestelmäsuojan kustannuksista.

– Emme hyväksy TVO:n pyrkimyksiä siirtää yksin Olkiluoto 3:n tarpeisiin erikseen sovitun järjestelmäsuojan kustannuksia muiden maksettavaksi. Käytännössä tämä tarkoittaisi vuosittain kymmenien miljoonien eurojen lisäkustannuksia koko laitoksen käyttöaikana, sanoo Fingridin johtaja Jussi Jyrinsalo tiedotteessa.

Olkiluoto 3 aloitti säännöllisen sähköntuotannon viime keväänä. Yksikön on tarkoitus tuottaa sähköä ainakin 60 vuoden ajan.

Energiaviraston torstaina antaman päätöksen mukaan Fingrid ei rikkonut velvollisuuksiaan Olkiluoto 3:n liittämisessä sähköverkkoon.

Energiavirasto kuitenkin katsoo, että Fingrid toimi sääntelyn vastaisesti siirtämällä Olkiluoto 3:n käyttövarmuuden ylläpitoon liittyviä velvoitteita TVO:lle sekä ottamalla käyttöön ehdot ja maksujen määräytymisperusteet ilman Energiaviraston vahvistusta.

Poikkeuksellisen suuri yksikkö

Olkiluoto 3 on noin 1 600 megawatin tehollaan Suomen ja Pohjoismaiden suurin voimalaitos. Sen koko tuotantotehon äkillinen menetys olisi riski Suomen sähköjärjestelmälle, joten vaikutuksia on pyritty pienentämään järjestelmäsuojan avulla.

Käytännössä järjestelmäsuoja toimii siten, että jos Olkiluoto 3 irtoaa verkosta, lähtee tietoliikenneyhteyksiä pitkin heti signaali useisiin teollisuuskohteisiin, jotka irrottavat alle sekunnissa kulutuksensa verkosta. Näin rajataan Olkiluoto 3:n äkillisen vikaantumisen vaikutus kantaverkkoon 1 300 megawattiin.

Järjestelmäsuojan toteuttamisesta ovat sopineet TVO ja Fingrid. Järjestelmäsuojaan kuuluu muun muassa metsäyhtiöiden tehtaita eri paikkakunnilla.

Olkiluodon tehoa rajoitettu

TVO:n mukaan Olkiluoto 3:n tehoa on viime kuukausina jouduttu usein alentamaan, koska järjestelmäsuojassa on ollut vajausta. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun järjestelmäsuojaan kuuluva tehdas on huoltoseisokissa.

Jakosen mukaan tilanne vaihtelee kuukaudesta toiseen. Välillä tehon rajoituksia on kuukausitasolla useita. Toisinaan taas on kuukausia, jolloin järjestelmäsuojasta ei tule rajoituksia.

– On erittäin tärkeää, että pystyttäisiin ajamaan täydellä teholla, eli ei olisi tällaisia rajoituksia, Jakonen sanoo.

Hänen mukaansa Olkiluoto 3:n tuotantoteho on tällä hetkellä rajoitettu 1  570 megawattiin eli 30 megawattia alle laitoksen täyden tehon.

Jatkoaskelia pohdittava

TVO:n Jakosen mukaan järjestelmäsuojan kehittämistä täytyy nyt miettiä.

– On erittäin tärkeää, että nyt mietitään sekä lyhyen että pitkän tähtäimen kehittämistä. Olemme täysillä tukemassa Fingridiä siinä työssä, Jakonen sanoo.

Hän ei osaa vielä ennakoida, mikä käytännössä muuttuu päätöksen seurauksena. Jakosen mukaan asia on Fingridin vastuulla.

– Kustannusten määräytymisperusteet pitää nyt käsitellä Energiavirastossa, ja sitä kautta tämäkin asia selkeytyy, Jakonen kommentoi.

Pidemmällä aikavälillä on harkittava järjestelmäsuojasta luopumista yksinomaan Olkiluoto 3:een kytkeytyvänä ratkaisuna, Energiavirasto linjasi päätöksessä.

TVO teki tutkintapyynnön

TVO teki toukokuussa 2022 Energiavirastolle tutkintapyynnön valtionyhtiö Fingridin toiminnasta Olkiluoto 3 -hankkeen yhteydessä.

TVO:n mielestä Fingrid oli laiminlyönyt kantaverkon kehittämisen.

Lisäksi TVO katsoi tutkintapyynnössä, että Fingrid on pyrkinyt tekemään väliaikaiseksi tarkoitetusta järjestelmäsuojasta pysyvän ja vierittämään kantaverkkoyhtiölle kuuluvia velvollisuuksia ja niistä aiheutuvia kustannuksia TVO:lle.

TVO myös väitti, että Fingrid olisi pyrkinyt asettamaan Olkiluoto 3:n käytölle rajoituksia, kuten laitoksen sähkötehon pysyvän rajoittamisen 1 300 megawattiin.

Kiistassa kyse rahasta

Pohjimmiltaan riidassa on kyse rahasta. TVO katsoi tutkintapyynnössään, että järjestelmäsuojan toteuttaminen ja siitä aiheutuvat kustannukset kuuluisivat Fingridin vastuulle.

Helsingin Sanomien mukaan TVO on halunnut, että Fingrid ottaisi hoitaakseen myös järjestelmäsuojaan varatun 300 megawatin osuuden Olkiluoto 3:n häiriöihin varautumisesta.

Fingridin silloinen toimitusjohtaja Jukka Ruusunen sanoi viime syyskuussa HS:lle, että Olkiluoto 3:n omistajat yrittävät sälyttää jopa miljardien eurojen varavoimakustannukset sähkön käyttäjien maksettavaksi. Ruususen mukaan Olkiluoto 3:n laskennallisen käyttöiän aikana lasku olisi jopa kuusi miljardia euroa.

Olkiluodon ydinvoimaloita pyörittävän TVO:n suurimmat omistajat ovat Pohjolan Voima ja Fortum. Pohjolan Voiman kautta TVO:n omistajiin kuuluvat muun muassa metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso.

12.1.2024 kello 13.26: Juttua täydennetty kauttaaltaan mm. osapuolten reaktioilla.

Kello 14.41: Täydennetty toisen äliotsikon jälkeisellä osiolla OL3:n tehon rajoituksista. 

Lue myös:

    Uusimmat