SDP esittää sähkölle hintakattoa

Hallitus aikoo puuttua sähköyhtiöiden ylisuuriin voittoihin 2:10
Video: Hallitus aikoo puuttua sähköyhtiöiden ylisuuriin voittoihin

Pääministeripuolue SDP ehdottaa kuluvalle talvelle määräaikaista hintakattoa sähkölle.

Hintakaton pitäisi SDP:n mukaan olla alle 20 senttiä kilowattitunnilta.

– Hinta ylittäisi edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvon eikä siten oleellisesti heikentäisi kannustinta vähentää kulutusta, SDP:n tiedotteessa kuvaillaan.

SDP:n mukaan hintakaton lopulliset kustannukset valtiolle olisivat riippuvaisia valitusta mallista, sähkön markkinahinnasta ja siitä, miten muita puolueen ehdottamia keinoja otetaan käyttöön.

SDP:n mukaan hintakattoa voitaisiin tarvittaessa rahoittaa niin kutsutulla windfall-verolla, joka verottaa energia-alan ylisuuria voittoja, jotka ovat syntyneet kohonneiden hintojen vuoksi. Tätä on jo valmisteltu, ja veron odetetut tuotot ovat SDP:n mukaan 0,5–1,3 miljardia euroa.  

– Esitämme toimenpiteitä, joilla tilanteeseen voisi puuttua siten, etteivät ne vaikuttaisi haitallisesti energiayhtiöiden ja suurten sähkönkäyttäjien mahdollisuuksiin osallistua sähkömarkkinoille lisäten siten sähköpulan riskiä, mutta kotitaloudet ja yritykset selviävät kriisiajan yli, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sanoo tiedotteessa.

Ehdotuksia yrityksille

SDP:n mukaan valtion on kriisissä tuettava myös yrityksiä, jotka vähentävät sähkön kulutusta.

Puolue myös haluaa kartoittaa kaupallista sähkön kulutusta, joka ei osallistu tällä hetkellä markkinaehtoiseen kulutusjoustoon.

– Näille toimijoille (esim. kasvihuoneet) voidaan rakentaa huutokauppa, jossa niiltä ostetaan markkinaehtoisesti kysyntäjoustoa eli yritykset saavat tukea siitä, että ne laittavat toimintonsa kiinni ainakin talven tai korkeimman kulutuksen ajaksi, tiedotteessa kerrotaan.

SDP odottaisi tämän myötä sähkön kokonaiskulutuksen ja hinnan pienenevän.

– Kyseiset toimijat eivät jää kriisioloissa tyhjän päälle. Samalla on huolehdittava työntekijöiden tehostetusta suojasta näissä tilanteissa.

SDP: Viranomaisten valvottava tarkemmin hintaa

Lisäksi SDP vaatii viranomaisia, Energiavirastoa, Kilpailu- ja kuluttajavirastoa ja Fingridiä, huolehtimaan sähkön hinnan kohtuullisuudesta.

– Tämä tarkoittaisi käytännössä tarkempaa valvontaa, ettei kriisiolosuhteissa kukaan käytä markkinatilannetta hyväkseen tai että Fingrid ottaa varavoimaloita ja kysyntäjoustoa käyttöön hintojen hillitsemiseksi sekä hankkii tarkoitusta varten lisää kysyntäjoustoa.

SDP haluaa myös tarkempaa tietoa päätöksenteon pohjaksi.

– Fingridin Datahubista on saatava tutkimuskäyttöön tuntitason käyttöpaikkakohtainen tieto kunkin käyttöpaikan sähkönkäytöstä.

SDP:n mukaan tarkempi tieto mahdollistaisi myös paremmin kohdentuvat tukijärjestelmät.

Lue myös:

    Uusimmat