Ministeri Mykkänen: "Jos se Suomen kannasta on kiinni, EU:n ennallistamisasetus nykymuodossaan kaatuu"

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että Suomi on valmis kaatamaan EU:n ennallistamisasetuksen. Ennallistamisella luontoa pyritään saamaan luonnontilaan tai lähelle sitä.

– Jos se Suomen kannasta on kiinni, niin tämä ennallistamisasetus nykymuodossaan kaatuu, Kai Mykkänen sanoi.

Euroopan parlamentti äänesti vajaa kuukausi sitten asetuksen hyväksymisen puolesta, mutta sen voimaantulo vaatii myös jäsenmaiden hyväksynnän. 

Suomi on yllättäen päätynyt asiassa vaa'ankieliasemaan Unkarin muutettua kantansa.

Mykkänen vakuutti, että Suomi on toiminut asiassa 12 viime kuukauden aikana täysin johdonmukaisesti. 

Hänen mukaansa analyysi on, että asetuksen velvoitteet ja kustannukset painottuvat kohtuuttomalla tavalla Suomeen verrattuna useimpiin muihin maihin.

– Suomi on äänestyksessä siinä leirissä, jonka äänin ennallistamisasetus pysähtyy tässä muodossaan, jos siinä leirissä riittävästi maita on, hän sanoi.

"Surkeaa kuultavaa"

Kyselytunnilla asian nosti esiin kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.), joka tiedusteli Suomen tulevaa äänestyskäyttäytymistä poikkeuksellisessa tilanteessa.

– Äänestättekö tätä asiaa vastaan, vai annatteko Suomen metsät eurososialistien haltuun, hän kysyi.

Keskustan eduskuntaryhmän mukaan Suomen on äänestettävä ennallistamisasetusta vastaan.

Asetuksen puolesta puhui kyselytunnilla muun muassa Inka Hopsu (vihr.). Hän sanoi, että Mykkäsen kanta on surkeaa kuultavaa.

– Millainen ympäristöministeri ei ole valmis edistämään luontokadon torjumista, ilmastokriisin torjumista, hän kysyi.

Vihreät ilmoitti myöhemmin harkitsevansa välikysymyksen jättämistä luonnon monimuotoisuudesta.

WWF: Anteeksiantamaton virhe

Kyselytunnin jälkeen ympäristöjärjestö WWF ilmoitti tuomitsevansa hallituksen suunnitelmat. 

Suojelujohtaja Jari Luukkonen totesi tiedotteessa, että asetuksen torppaaminen olisi anteeksiantamaton virhe, josta kärsisivät luonnon lisäksi myös ihmiset.

– Hallituksen olisi korkea aika ymmärtää, ettei luonnon ennallistamisessa ja suojelussa ole kyse vain lajien ja niiden elinympäristöjen pelastamisesta. Kyse on elinkelpoisen planeetan takaamisesta tuleville sukupolville. Ei ennallistamisasetus yksistään luontokatoa pysäytä, mutta se olisi äärimmäisen tärkeä työkalu äärimmäisen tärkeän tavoitteen saavuttamiseksi.

Luukkonen sanoi pitävänsä hallituksen suunnitelmaa kerta kaikkiaan vastuuttomana.

– Ministeri Kai Mykkänen on marssimassa ympäristöneuvoston kokoukseen, ohittamassa tutkijoiden ja asetuksen puolesta vedonneiden kansalaisten ja yritysten huolen ja äänestämässä luontokadon pysäyttämisen kannalta äärimmäisen tärkeää asetusta kumoon yhdessä Viktor Orbanin kanssa. Voitte kuvitella, ollaanko tässä mielestäni historian oikealla puolella.

Lue myös:

    Uusimmat