Krista Kiuru MTV:lle: Suomi halutaan pitää syksyllä auki ja virus pysäyttää rajoilla

10:09
Krista Kiuru MTV:lle: "Syksyyn tarvitaan uusia mittareita"

Hallitus laatii syksyllä uuden koronaviruksen torjuntastrategian, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru MTV Uutiset Livelle. Suomi on tarkoitus pitää auki ja virus pysäyttää rajoilla.

Syksyllä näillä näkymin voimaan tulevan koronastrategian perusidea on verrattain yksinkertainen.

– Suomi pysyy auki ja virus saadaan rajoilla kiinni. Siitä tässä viime kädessä on kysymys, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Rokotekattavuuden nouseminen tekee taudin torjumisesta paljon helpompaa, Kiuru toteaa. Ensimmäisen koronarokotteen on suomalaista saanut 62,4 prosenttia. Kaksi rokotusta on pistetty 24,4:lle prosentille.

Kiuru kuitenkin huomauttaa, että käytännössä koko maailman väestö pitää saada rokotettua, että viruksella olisi mahdollisimman vähän tilaa muuntautua esimerkiksi rokotteille immuuniksi. 

– On tärkeää, että molemmilla rokotekerroilla käydään. Sitä kautta olemme kaikki turvassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtaja Mika Salminen painotti MTV Uutiset Liven haastattelussa, että lomista huolimatta koronarokoteajanvarauksista olisi syytä pitää kiinni.

Kiurun mukaan koronan torjunnan perustyökalu, hybridistrategia, on tarkoitus päivittää loppukesästä.

– Syksyyn tarvitaan uusia mittareita, joilla mitataan, koska hätäjarrulle saattaisi olla käyttöä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kertoi MTV Uutisille, että lähtökohta on, että oppilaat ja opiskelijat voivat aloittaa syksyllä lähiopetuksen parissa. Kiuru on tästä samaa mieltä.

"Tämä ei ole leikin asia"

Ministeri toivoo, että suomalaiset pitävät pelisäännöt mielessä eritoten ulkomailta palatessaan.

– Suomeen tulevien on odotettava toisen testin tulosta. Silloin ei samana iltana istuta paikallisessa baarissa. Se on mahdoton yhtälö. Kontaktien välttelyllä me suojaamme toisten elämää ja terveyttä, Kiuru toteaa.

– Muuten pakka ei pysy kasassa. Jokaisen suomalaisen selän takana ei voi olla terveysviranomainen muistuttamassa, miten eletään ja ollaan, Kiuru jatkaa.

Kiuru on huolissaan matkailun aiheuttamasta uhasta.

– Ihmiset sairastuvat, jos heillä ei ole riittävää suojaa.

Riittävällä suojalla Kiuru viittaa kahteen rokoteannokseen, joiden ottamista ministeri pitää ensiarvoisen tärkeänä. Kiuru otti esimerkiksi Kanta-Hämeen sairaalaepidemian.

– Se opetti meille kaikille, että tämä ei ole leikin asia.

Kanta-Hämeen sairaalaepidemiassa kuoli 18 ihmistä. Koronan deltavariantin saaneista ja sen aiheuttamaan tautiin kuolleista useat olivat jo ehtineet saada ensimmäisen rokoteannoksen, Kiuru sanoo.

Lue myös:

    Yhteistyössä:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja