Mainos

Ministereiden tablettien käyttöä rajoitetaan Suomessakin

The Telegraph-lehti kertoi eilen, että tablettitietokoneita tai puhelimia ei saa tuoda Britanniassa hallituksen kokouksiin. Tällä halutaan varmistaa se, että muiden maiden tiedustelupalvelut eivät pääse vakoilemaan laitteiden kautta kokouksessa käsiteltävää tietoa.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan Timo Härkösen mukaan sama käytäntö on Suomessakin. Kokouksissa, joissa hallitus käsittelee arkaluontoisia, turvaluokiteltuja asoita, tablettitietokoneet ja puhelimet voidaan kerätä kokoukseen osallistujilta pois. Sama käytäntö koskee myös esimerkiksi virkamiesten kokouksia, mikäli niissä käsitellään arkaluonteista tietoa.

Britanniassa laitteet kerätään äänieristettyihin laatikoihin. Vastaavanlaisia laatikoita käytetään Suomessakin, mikäli ministerin on kokouksen aikana seurattava esimerkiksi tulevia puheluitaan.

"On ollut tiedossa pitkään, että -- matkaviestintä-välineiden urkinta on mahdollista."

- Meillä on olemassa vastaavia laatikoita tai sitten pusseja, joissa voidaan ikään kuin eristää puhelin, Härkönen kertoo.

Hänen mukaansa käytäntö on ollut Suomessa jo pitkään.

- On ollut tiedossa pitkään, että matkapuhelimien ja yleensäkin matkaviestintävälineiden urkinta on mahdollista. Kyllä näitä asioita on ajateltu jo pitkään.

Mobiililaite voidaan muuttaa mikrofoniksi esimerkiksi troijalaisen viruksen avulla. Sen jälkeen laitteella voidaan salakuunnella käyttäjän tietämättä, vaikka laite olisi pois päältä.

Suomessa myös valtionjohdon puhelimia muokataan Härkösen mukaan niin, että vakoilu olisi mahdollisimman vaikeaa.

- Me toki teemme kaiken, mikä on meille teknisesti mahdollista. Tehdään tietenkin. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.