Mainos

Milosevic yritti väärillä lääkkeillä Moskovaan

Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic otti tahallaan väärää lääkettä päästäkseen hoitoon Moskovaan, Milosevicin veren tutkinut toksologi sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan. Varsinainen kuolinsyy oli sydänkohtaus.

Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic kuoli sydänkohtaukseen, vahvistaa YK:n sotarikostuomioistuin. Milosevicin tutkineen toksikologin mukaan verestä löytyi jälkiä lääkkeistä, jotka saattoivat vaikuttaa niin, etteivät Milosevicille määrätyt verenpaine- ja sydänlääkkeet tehonneet.

Moskovalaisen sydän- ja verisuonikeskuksen johtaja Leo Bokeria puolestaan arveli, että Milosevic oli saattanut salaa jättää lääkkeensä syömättä. Milosevicin verinäytteistä tarkkailtiin hänen elinaikanaan, ottaako hän lääkkeensä säännöllisesti.

Vielä eilen illalla, ruumiinavauksen ollessa kesken, Milosevicin kuolinsyystä esitettiin erilaisia arvioita. Kuolinsyyraportin lopullinen valmistuminen voi viedä päiviä.

Milosevic nousi valtaan kansallismielisyyden kukoistuksessa.

Milosevic oli Haagissa vastaamassa syytteisiin Jugoslavian hajoamissodan aikaisista toimistaan. Häntä syytettiin sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhasta.

Venäjä haluaa varmistaa Milosevicin kuolinsyyn

Venäjä kyseenalaistaa Slobodan Milosevicin kuolinsyytä koskevat selitykset ja lähettää lääkäriryhmän kiireisesti Haagiin tutustumaan ruumiinavauksen tuloksiin, kertoo ulkoministeri Sergei Lavrov.

- Tilanteessa jossa meihin ei luotettu meillä on myös oikeus olla luottamatta, Lavrov sanoi. Hän viittasi siihen, ettei Milosevicia päästetty hoitoon Moskovaan, vaikka Venäjä oli luvannut palauttaa hänet takaisin Haagiin.

Lavrovin mukaan Venäjä on pyytänyt, että tribunaali antaa venäläisten lääkäreiden osallistua ruumiinavaukseen tai vähintään käydä läpi ruumiinavauksen tuloksia.

"Loput serbijohtajat saatava kiinni"

YK:n tuomioistuimen pääsyyttäjän Carla Del Ponten mukaan nyt on entistä tärkeämpää saada entiset serbijohtajat Radovan Karadzic ja hänen sotilaskomentajansa Ratko Mladic kiinni.

- Slobodan Milosevicin kuoleman myötä heidän saamisensa oikeuteen käy yhä kiireellisemmäksi, hän sanoi.

Milosevic kuoli vain vähän ennen kuin hänen oikeudenkäyntinsä oli määrä päättyä. Del Ponte sanoi, että hänen kuolemansa ennen tuomion julistamista "oli suurin vahinko oikeudelle". Uhrit jäivät Del Ponten mukaan vaille oikeutta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.