Milosevic tunnustamassa opposition vaalivoiton

Serbian presidentti Slobodan Milosevic määräsi eilen, että opposition vaalivoitto kunnallisvaaleissa on saatettava voimaan, kertoi uutistoimisto Tanjug. Voimaan saattamista on vaatinut myös mm. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj.

Milosevic pyysi pääministeri Mirko Marjanovicia lähettämään parlamenttikäsittelyyn asiaa koskevan lakiehdotuksen. Ehdotuksessa julistetaan lopulliseksi vaalitulos, joka Etyjin vahvistamana määritteli opposition voittajaksi marraskuussa pidetyissä kunnallisvaaleissa.
-Haluan korostaa, että valtion edut suhteiden parantamiseksi Etyjiin ja kansainväliseen yhteisöön ohittavat selvästi sen, mitkä ovat eri kaupunkien valtuustojen voimasuhteet, Milosevic tähdensi pääministerille lähettämässään kirjeessä.

Oppositiopuolueet ilmoittivat kuitenkin jatkavansa yksitoista viikkoa jatkuneita mielenosoituksiaan ainakin toistaiseksi. Oppositiojohtaja Vuk Draskovic vaati syvällisiä uudistuksia monilla aloilla, kuten tiedotusvälineiden vapauttamista valtion kuristusotteesta.

Toinen oppositiojohtaja Zoran Djindjic kertoi, että mielenosoitukset jatkuvat, kunnes oppositio on ottanut vaaleissa voittamansa paikat kiistellyissä kunnanvaltuustoissa. Hän kutsui uuteen mielenosoitukseen täksi päiväksi. Viime aikoina oppositio on ryhtynyt vaatimaan laajoja uudistuksia yhteiskuntaan.

Belgradin keskustassa puhkesi illalla uusia yhteenottoja nuorten mielenosoittajien ja poliisin välillä. Nuoret heittelivät poliisia katukivillä, ja nämä vastasivat patukoillaan.

Milosevicin mukaan kiista tuloksesta on aiheuttanut suurta haittaa Serbialle myös kansainvälisellä tasolla. Hän painotti, että nyt on aika ratkaista ongelma tasavallan korkeimmissa elimissä hallituksessa ja parlamentissa.

Pidättyväisiä reaktioita Milosevicille

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj suhtautuu varovaisesti presidentti Slobodan Milosevicin peräytymiseen opposition vaatimusten edessä. Järjestön edustajien mukaan Milosevicin nyt tunnustama paikallisvaalien tulos on vain ensimmäinen askel kohti demokratian toteutumista, ja todellinen vuoropuhelu Milosevicin hallinnon ja opposition välillä on merkittävämpi kysymys.

Eilen Etyj arvosteli Jugoslavian viranomaisten väkivaltaisia otteita mielenosoittajia vastaan ja vaati hallitusta aloittamaan neuvottelut oppositioryhmien kanssa. Etyj on tarjoutunut välittäjäksi, jos hallitus suostuu aloittamaan vuoropuhelun opposition kanssa.

Myös useat länsimaat suhtautuivat varovaisen myönteisesti Milosevicin perääntymiseen vaalituloskiistassa. Mm. Yhdysvallat ilmoitti suhtautuvansa Milosevicin aikomuksiin terveen epäilevästi, kunnes nähdään, että Serbian hallitus toteuttaa lupauksensa myös käytännössä.

Euroopan Unioni ilmaisi pitävänsä kiinni vaatimuksesta, että Serbian johtaja jatkaa demokratisointia uudistamalla vaalijärjestelmän ja lieventämällä uutisvälineitä koskevia rajoituksia.

Englannin ulkoministeri Malcolm Rifkind kiitti Milosevicin päätöstä ja vaati sen toimeenpanoa heti.

Paikallisvaalitulosten kumoamisesta alkaneet mielenosoitukset ovat jatkuneet Belgradissa jo 78 päivää.
(STT-AFP-Reuter-DPA)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat