Milloin sairastit viimeksi? Tutkimus: Tavalliset flunssavirukset voivat lisätä vastustuskykyä covid-19-virusta vastaan

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Videolla kerrotaan, mitkä ovat koronan tyypillisimpiä oireita.

Aikaisemmat koronavirusten aiheuttamat flunssainfektiot saattavat antaa jonkinlaista suojaa myös covid-19-koronavirusta vastaan. Vaikutus ei ole läheskään yhtä suuri kuin rokotteiden, mutta se saattaa lyhentää ja lievittää oireita osalla potilaista.

Tiedot käyvät ilmi Nature Communications -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa tutkittiin neljää tavallista flunssaa aiheuttavaa koronavirusta 825 verinäytteestä, jotka oli otettu ennen koronavirusepidemiaa. Lisäksi tutkijat analysoivat 389 covid-19-tartunnan saaneen verinäytteitä.

Tutkijat havaitsivat, että covid-19-tartunnan saaneilla oli veressään vähemmän muiden koronavirusten vasta-aineita kuin potilailla, jotka eivät olleet saaneet tartuntaa. Mallinnuksen perusteella potilaat, joiden veressä vasta-aineita oli runsaasti, joutuivat myös muita epätodennäköisemmin sairaalahoitoon covid-19-tartunnan saatuaan.

Havainnot pitää varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat tavallista flunssaa aiheuttavien koronavirusten ja niihin kehittyneen vastustuskyvyn lyhentävän ja lievittävän covid-19-infektiota.

Periaatteessa on myös mahdollista, että covid-19-rokotteet saattavat samalla lailla suojata tavallisia koronaviruksia vastaan, mutta tästä ei ole vielä tutkimusnäyttöä.

Tee nämä asiat, jotta maski oikeasti suojaa 1:44
Katso videolta, miten käytät kasvomaskia oikein.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat