Milloin on turvallista tulla uudestaan raskaaksi? Tutkimuksessa löydettiin raja, jonka alittaminen voi lisätä riskejä

Kiinalaistutkimuksen perusteella turvallisin väli raskauksille näyttäisi olevan 1,5–2 vuotta

Ennenaikaiset synnytykset saattavat olla yleisempiä, jos raskaus on alkanut alle puoli vuotta edellisestä synnytyksestä. Myös yli kolmen vuoden väliin voi liittyä riskejä, tuore kiinalaistutkimus osoittaa.

Tällaisia olivat riskit, jos raskaus alkoi alle puoli vuotta edellisestä synnytyksestä

Tulosten perusteella turvallisin väli näyttäisi olevan 1,5–2 vuotta. Tällaisiin raskauksiin verrattuna ennenaikaisen synnytyksen riski oli 40 prosenttia suurempi, alhaisen syntymäpainon riski 30 prosenttia suurempi ja lapsen pienikokoisuuden riski 16 prosenttia suurempi, jos raskaus oli alkanut alle puoli vuotta edellisestä synnytyksestä.

Katso myös: Nainen oli tietämättään 29. viikolla raskaana – synnytys käynnistyi kesken lennon Havaijille! Juttu jatkuu videon jälkeen.

Nainen oli tietämättään 29. Viikolla raskaana – synnytys käynnistyi kesken lennon Havaijille 0:45

Yli kolmen vuoden väli liittyi suurempaan ennenaikaisuuden ja alhaisen syntymäpainon todennäköisyyteen, mutta riskit eivät olleet yhtä suuria.

Tutkijat huomioivat äitien sosioekonomisen aseman ja ensimmäisen raskauden komplikaatiot, mutta ne eivät vaikuttaneet tuloksiin.

Selityksiä ilmiölle on useita

Tutkijat eivät vielä tunne mekanismia, joka selittäisi havainnot, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Jos edellisestä raskaudesta ja synnytyksestä on lyhyt aika, äidin keho ei välttämättä ole palautunut kunnolla, mikä saattaa muun muassa heikentää äidin ravitsemusta.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja se perustuu tietoihin 730 000 esikoisesta ja heidän seuraavasta sisaruksestaan.

Katso myös: Supistusten todellista kipua epäillyt mies pääsi kokeilemaan, miltä synnytyskivut voivatkaan tuntua. Näin testi sujui:

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat