Milloin Niko Ranta-aho saadaan Suomeen vastaamaan uusista rikosepäilyistä? Edes poliisi ja asianajaja eivät tiedä: "Voi mennä viikoista kolmeen kuukautta"

1:21
Näin Espanjan poliisi iski asuntoon, jossa Ranta-aho majaili– MTV Uutiset Live kävi läpi tapauksen taustat

Törkeistä huumerikoksista epäilty Niko Ranta-aho voi joutua odottamaan luovutustaan Espanjasta Suomeen jopa kolme kuukautta.

Katiska-huumevyyhdin päätekijäksi tunnustautunut Niko Ranta-aho otettiin viime viikon tiistaina kiinni Espanjan Marbellassa eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla.

Pirkanmaan käräjäoikeus oli määrännyt hänet samana päivänä vangittavaksi poissaolevana, sillä miestä epäillään jälleen uusista törkeistä huumerikoksista.

Voi kestää jopa kolme kuukautta

Tutkinnanjohtaja Jari Räty keskusrikospoliisista ei toistaiseksi osaa sanoa, milloin Ranta-aho luovutetaan Suomeen. Kiinnioton taustalla olevan eurooppalaisen pidätysmääräyksen mukaan epäiltyä voidaan pitää toisessa maassa jopa kolmen kuukauden ajan. 

– En osaa vielä sanoa, koska hänet tänne saadaan. Teoriassa siinä voi mennä muutamista viikoista kolmeen kuukautta, mikä on kansainvälisten säännösten mukainen takaraja, kun huomioidaan valitusprosessit ja muut seikat. Toki tämä voi edetä paljon nopeamminkin. Eri mailla on erilaisia käytäntöjä, Räty sanoo.

Tällä hetkellä Ranta-aho on Espanjan Malagassa sijaitsevassa Alhaurin de la Torre -vankilassa odottamassa luovutustaan Suomeen.

8 minuutin puheluita

Myöskään Ranta-ahon asianajajalla Hannu Kaitaluomalla ei ole prosessin etenemisestä Espanjassa tarkempaa tietoa. Kaitaluoma kertoo olleensa päämieheensä yhteydessä, mutta vankilapuheluiden kesto on rajattu kahdeksaan minuuttiin. Näin ollen puheluiden aikana käsiteltävien aiheiden määrä on varsin rajallinen.

– Käsittääkseni hän saa Espanjassa olla yhteydessä vankilasta ainakin lähisukulaisiinsa ja sikäläiseen avustajaansa, Kaitaluoma sanoo.

Ranta-aho pääsi kesäkuussa pitkällisestä tutkintavankeudesta vapaalle jalalle odottamaan Katiska-jutun tuomiota. Loppuvuoden aikana hän matkusteli sosiaalisen median perusteella runsaasti ulkomailla ja vietti paljon aikaa entisessä asuinmaassaan Espanjassa.

MTV:n haastattelussa hän irtisanoutui huumebisnesten sävyttämästä tulevaisuudesta ja kertoi asennoituneensa tulevaan vankilatuomioon. Hän esiintyi myös rikostapausta käsittelevässä dokumentissa, jossa käsiteltiin huumekaupan uhrien asemaa. 

Ensimmäinen uusista törkeistä huumerikosepäilyistä sijoittuu viime elokuulle. Kyse on vasta rikosepäilystä, mutta ajankohdan perusteella Ranta-aho on jatkanut rikollista toimintaansa pian tutkintavankeudesta vapautumisen jälkeen.

Toinen törkeä huumerikosepäily sijoittuu marraskuulle. Lisäksi Ranta-ahoa epäillään törkeästä veropetoksesta, jonka alkujuuret juontavat vuoteen 2016.

Asianajajalla ei tietoa Afrikan-paosta

Espanjan poliisin mukaan Ranta-aho olisi suunnitellut pakomatkaa Afrikkaan. Asianajaja Kaitaluomalla ei sanojensa mukaan ole ollut asiasta tietoa.

– Afrikka-asiasta minulla ei ole tietoa eikä siitä, mihin tällainen julkistettu tieto perustuu enkä siten voi itse arvioida väitteen todenperäisyyttä, hän kertoo sähköpostivastauksessaan MTV:lle. 

Tutkinnanjohtaja Räty on toistaiseksi ollut hyvin vaitonainen uusista rikosepäilyistä tutkinnan keskeneräisyyden ja turvaamisen vuoksi. Räty painottaa, ettei hän ota kantaa epäillyn henkilöllisyyteen. Hän ei kommentoi, millaisia huumeita tai eriä uudet rikosepäilyt koskevat.

– Alkuvaiheessa on vaikea sanoa mitään, koska todisteet ovat vielä niin paljon levällään. 

Ranta-ahon Espanjan-kiinnijäämisen jälkeen myös Suomessa vangittiin kolme muuta miestä törkeistä huumerikoksista epäiltyinä. Kaksi heistä ovat syytettyinä myös Katiska-vyyhdissä. 

Tutkinnanjohtajan mukaan jo aiemmin marraskuussa vangittuna on ollut kaksi muuta miestä niin ikään törkeistä huumerikoksista epäiltyinä.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja