Mainos

Millaista rasvaa syöt? Vaikuttaa diabeteksen vaaraan

Tiedetään, että paljon eläinrasvoja ja tyydyttyneitä rasvoja ravinnostaan saavat sairastuvat muita todennäköisemmin sydän- ja verisuonitauteihin. Tuoreen tutkimuksen perusteella heillä on myös suurentunut aikuistyypin diabeteksen riski.

Paljon tyydyttyneitä rasvoja ja eläinrasvoja syövät sairastuivat seurannan aikana diabetekseen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavaliossa kyseisiä rasvoja oli vain vähän. Tulokset runsaat neljä vuotta kestäneestä seurannasta julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Maitotuotteiden osalta tulokset olivat kahtalaisia: runsas juuston ja voin käyttö liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin, mutta täysrasvaisen jogurtin syöminen puolestaan pienentyneeseen riskiin. Jogurtti on yhdistetty pienentyneeseen diabetesriskiin aiemminkin.

Tulokset viittaavat siihen, että eläinrasvat ja tyydyttyneet rasvat voivat edistää aikuistyypin diabeteksen kehittymistä. Tuloksiin on kuitenkin voinut vaikuttaa ruoan rasvojen lisäksi monet muut seikat, joten niitä kannattaa tulkita varoen. On esimerkiksi mahdollista, että ylipaino tai jokin muu sekä rasvaiseen ruokaan että diabetekseen liittyvä seikka selittää yhteyden.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Ravitsemusterapeutti koosti herkkävatsaisen aterian työpaikkaruokalassa – yllättäviä valintoja!

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kävi Maikkarin työpaikkaruokalassa selvittämässä, miten hyvin ärtyvästä suolesta kärsivä saa koostettua siellä lautasmallin mukaisen annoksen. Mitä herkkävatsaisen kannattaa valita lounaslinjastosta ja mitä jättää väliin? Katso video ylhäältä.

3:04

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.