Mainos

Kasvispainotteinen ruokavalio voi ehkäistä kihtiä

Ruokavaliollaan voi todennäköisesti vaikuttaa siihen, miten suuressa vaarassa on sairastua kihtiin seuraavien vuosikymmenten aikana. Riskiä pienentää kasvispainotteinen ruokavalio.

BMJ-lehden julkaisemat tulokset perustuvat yli 44 000 miehen 26-vuotiseen seurantaan. Tulosten perusteella kihtiriski on sitä pienempi, mitä enemmän ruokavaliossa on muun muassa kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä ja täysjyväviljoja.

Myös vähärasvaisten maitotuotteiden suosiminen ja punaisen lihan, lihajalosteiden, sokeriherkkujen ja suolan välttäminen pienentävät sairastumisriskiä.

Kun tällaista ruokavaliota noudattavia verrattiin miehiin, joiden ruokavalio oli hyvin erilainen, riski sairastua kihtiin havaittiin noin 30 prosenttia pienemmäksi.

Länsimainen ja lihapainotteinen ruokavalio liittyi 40 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin. Punaisen lihan ja lihajalosteiden lisäksi kihtiriski liittyi runsaaseen ranskalaisten perunoiden, teollisesti käsitellyn vaalean viljan, karkkien ja muiden sokeriherkkujen syömiseen.

Tutkimuksessa tarkasteltu kasvispainotteinen ruokavalio on aiemmissa tutkimuksissa alentanut veren virtsahappotasoja, mikä mahdollisesti selittää nyt havaitut kihtivaikutukset. Tutkijat pitävätkin mahdollisena, että myös monet kihtiin jo sairastuneet hyötyisivät kasvispainotteisesta ruokavaliosta.

Kihti on kivulias nivelsairaus, joka johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Muun muassa alkoholi, ylipaino ja puriineja sisältävä ruokavalio pahentavat oireita. Puriineja on etenkin eläinten nahassa ja sisäelimissä sekä äyriäisissä ja monissa palkokasveissa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

"Mikään ruoka ei ole yksittäisenä pannassa"

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi sydänystävällisiä ruokia Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusan kanssa helmikuussa 2015.

25:55

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.