Millaiset tekijät vaikuttavat koiran terveyteen pitkällä aikavälillä? Yksi osa-alue erityisen merkittävä

Miten ikä vaikuttaa koiran käyttäytymiseen? 1:19
KATSO MYÖS: Miten ikä vaikuttaa koiran käyttäytymiseen?

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan koiran sosiaaliset suhteet ovat hyvin tärkeitä koiran terveydelle.

Tutkimuksen mukaan koirat, joilla on vilkas sosiaalinen elämä, ovat terveempiä ja voivat paremmin pitkällä aikavälillä.

Arizonan valtion yliopiston tutkimuksessa selvisi, että koiran aktiivinen sosiaalinen elämä oli viisi kertaa tehokkaampi terveyden edistäjä kuin esimerkiksi taloudelliset olosuhteet, kodin tasapaino tai jopa omistajan ikä, New York Post kirjoittaa.

Mitkä tekijät vaikuttavat koiran terveyteen?

Yliopiston opiskelijat toteuttivat tutkimuksen tekemällä kyselyn 21 000 koiranomistajalle.

Opiskelijat pyrkivät selvittämään, kuinka perinnöllisyys, elämäntavat ja ympäristö vaikuttavat koiran ikääntymiseen ja sairauksiin.

Kyselyssä selvitettiin muun muassa, millaisessa ympäristössä omistaja ja koira asuvat, millainen ruokavalio koiralla on ja käyttääkö se jotain lääkkeitä.

Saadakseen kattavan kuvan koiran sosiaalisesta ympäristöstä ja hyvinvoinnista tutkijat kysyivät lisäksi, kuinka tasapainoinen naapurusto on, mitkä ovat kotitalouden kokonaistulot, paljonko koiran omistaja viettää aikaa lasten kanssa ja paljonko koiransa kanssa sekä kuinka vanha omistaja on.

Yksi tutkijoiden mielestä yllättävistä löydöksistä oli negatiivinen yhteys lasten ja koiran terveyden välillä.

– Huomasimme, että lasten kanssa vietetyllä ajalla oli haitallinen vaikutus koiran terveyteen. Mitä enemmän lapsia tai aikaa, jonka omistajat omistavat lapsilleen, sitä vähemmän heillä on todennäköisesti aikaa karvaisille lapsilleen, tutkimusta toteuttamassa ollut Layla Brassington kommentoi SciTechDaily-julkaisulle.

Koirilla oli tutkimuksen mukaan myös huonompi terveys, jos niiden omistajalla oli tiukkaa taloudellisesti tai ne elivät muuten epäsuotuisissa olosuhteissa.

Koirilla, jotka saivat elää muiden koirien kanssa ja juosta sekä leikkiä toistensa kanssa, oli tutkimuksen perusteella taas parempi terveys.

– Tämä osoittaa, että kuten monet sosiaaliset eläimet, mukaan lukien ihmiset, enemmän sosiaalisia seuralaisia voi olla todella tärkeää koiran terveydelle, yliopiston jatko-opiskelija Bri McCoy kommentoi.

Katso myös: Perheen koira reagoi suloisella tavalla kuultuaan vauvan sydämen sykkeet

Perheen koira reagoi suloisella tavalla kuultuaan vauvan sydämen sykkeet 0:55
Mino-koira kuulee videolla ensimmäistä kertaa perheen äidin vatsasta vauvan sydämen sykkeet.

Lue myös:

    Uusimmat