Miljoonia kuopiolaiseen jalkapalloon syytänyt Ari Lahti ei kadu: "Jokainen euro on kuitattu"

Viime vuosi oli Ari Lahdelle jalkapallounelmien täyttymys. Kuopion Palloseura voitti Veikkausliigan ja Suomen miesten jalkapallomaajoukkue eteni ensimmäistä kertaa EM-kisoihin.

KuPSin toiminnassa Lahti on ollut mukana jo 1990-luvun puolivälistä lähtien. Pääomistaja on sijoittanut seuraan miljoonia euroa.

Lahti kertoi suhteestaan KuPSiin ja Suomen maajoukkueeseen Antero Mertarannan haastattelussa torstain Tulosruudun viikon vieraana.

KuPSin toimintaan menneitä rahojaan Lahti ei ole saanut takaisin, mutta hän vakuuttaa kaiken olleen eurojen arvoista.

– Kyllä täytyy rehellisesti sanoa, että on ollut. Erityisesti viime vuoden jälkeen. Jokainen euro on kuitattu.

Kun Inter–KuPS-ottelun päätösvihellys 19. lokakuuta soi Turun Veritas-stadionilla, ja mestaruus varmistui, pääsivät tunteet valloilleen.

– Muistan hyvin sen tunteen. Hetken aikaa oli vähän kuin tyhjä olo. Sitten, ei se ollut epäuskoa, mutta tietynlaista onnellisuutta, joka rupesi tulemaan, kun näin sen riemun ja 1500-päisen kuopiolaislauman toisella puolella katsomoa. Se oli huikea tunne, joka elää mielessä loppuun saakka.

KuPSin mestaruutta ehdittiin odottaa Kuopiossa 43 vuotta, sillä edellinen Suomen mestaruus on vuodelta 1976. Lahti uskoo, että seuraavaa mestaruutta ei tarvitse odottaa yhtä kauaa.

– Toivottavasti ei. Viimeiset kymmenen vuotta olemme rakentaneet organisaatiota ja toimintatapaa. Junioritoimintaa on vaalittu. Nyt on edellytykset, että se voisi ensi kerralla tulla vähän lyhyemmällä odotuksella.

Kanervalle pesti oikeaan aikaan

Lahti valittiin Suomen palloliiton puheenjohtajaksi vuonna 2018. Tuolloin hän ei suoraan halunnut sitoutua tehtävään kahta vuotta pidemmäksi aikaa. Nyt kaksi vuotta myöhemmin hän sanoo haluavansa jatkaa tehtävässä.

– Halusin katsoa, miten arki sujuu kaikkien velvollisuuksien myötä. Kun olen pari vuotta katsonut, omalta kannaltani on selkeää halua olla seuraavat neljä vuotta tätä tekemässä. Näen sen haasteellisena ja sellaisena, että pystyn antamaan jalkapallolle asioita, jotka vievät sitä eteenpäin.

Maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva nousi sankariksi luotsattuaan joukkueen kisoihin ensimmäistä kertaa. Lahti pitää Kanervan roolia suurena Huuhkajien nousussa EM-kisajoukkueeksi.

– Hän on hyvin analyyttinen ja rauhallinen, huokuu auktoriteettia. Siinä ei tarvita voimasanoja tai suurta ääntä. Näen, että pelaajat kunnioittavat häntä ja luottavat hänen näkemykseensä.

Ennen nykyistä joulukuussa 2016 alkanutta päävalmentajan pestiään Kanerva ehti luotsata Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen EM-kisoihin vuonna 2009. Lisäksi hän toimi useiden päävalmentajien alaisuudessa miesten maajoukkueen apuvalmentajana.

Lahti ei usko, että Kanervan nostamista vakinaisesti päävalmentajaksi odotettiin turhan pitkään.

– Monesti tulee sellainen tunne, että jos nuoren valmentajan heittää heti hirveään vastuuseen, se on kuin valmentajan heittäisi susille. Kanerva on pystynyt kasvamaan maajoukkueen mukana siihen rooliin, missä on, ja on nyt kypsä päävalmentajaksi.

Kumpi on rakkaampi?

Ari Lahdelta ei enää tarvitse kysellä, valitsisiko hän mieluummin Kuopion palloseuran Suomen mestaruuden vai jalkapallomaajoukkueen arvokisapaikan.

Molemmat saavutukset tuli kuitattua viime vuonna, ja Lahti oli mukana molemmissa saavutuksissa aitiopaikalla.

Mutta kumpi on rakkaampi, KuPS vai Suomen maajoukkue?

– Molemmat ovat tietenkin rakkaita, vähän eri tavalla. KuPSin tarina on sellainen pikkupojan unelman toteutuminen. Maajoukkueen lähellä eläneenä täytyy sanoa, että tämä on sellainen ison pojan rakkaus. Kumpi on rakkaampi? Siihen on vaikea ottaa kantaa.

Lue myös:

    Uusimmat