Miljoonat marssivat opposition puolesta Taiwanissa

Oppositiojohtaja Lien Chanin kannattajat marssivat tänään Taiwanissa sankoin joukoin. Lienille povataan niukkaa voittoa viikon päästä pidettävissä presidentinvaaleissa.

Lähes 2,5 miljoonaa opposition kannattajaa marssi tänään eri puolilla Taiwania, jossa valmistaudutaan viikon päästä pidettäviin presidentinvaaleihin. KMT-puolueen puheenjohtaja Lien Chan kehotti Taipein keskustaan kerääntyneitä väkijoukkoja äänestämään vaihtoehdon puolesta ja lopettamaan presidentti Chen Shui-bianin neljä vuotta kestäneen valtakauden.

Presidentin puoliso Wu Shu-chen oli vitsaillut vain parin kulkukissan osallistuvan opposition joukkokokouksiin. Opposition kannattajat ottivat kissansa ja koiransa mukaan marssille, kalisuttelivat kattiloitaan, vihelsivät ja vaativat kovaan ääneen presidentin vaihtamista.

Chenin DPP-puolue järjesti samaan aikaan vastamielenosoituksia, joissa puoli miljoonaa taiwanilaista rummutti presidentin uudelleenvalinnan puolesta.

KMT-puolue on liittoutunut James Soongin johtaman PFP-puolueen kanssa. Opposition mielenilmaukset Taipeissa ja Taichungissa huipentuivat siihen, kun puoluejohtajat ja heidän puolisonsa kumartuivat suutelemaan maata ja osoittivat näin rakkauttaan Taiwanille.

Lien johtaa presidenttikilpaa

Politiikan tuntijat povaavat niukkaa voittoa oppositiojohtaja Lienille. Presidentti Chenin suosio näyttää kuitenkin kasvaneen viime viikkoina. Kannatusluvut nousivat erityisesti helmikuun lopussa, jolloin hän johti suurta Kiinan vastaista protestia. Myös entinen presidentti Lee Teng-hui on ilmoittanut tukevansa nykyistä presidenttiä.

Oppositio syyttää presidentti Cheniä, joka ajaa Taiwanin itsenäisyyttä, saaren suistamisesta taloudelliseen ja poliittiseen kaaokseen. Presidentti Chen on syyttänyt kilpailijoitaan Kiinan kanssa veljeilystä ja Taiwanin peittämisestä. KMT ja PFP kannattavat demokraattista liittoa Kiinan kanssa.

Kommunistit noustua Kiinassa valtaan vuonna 1949 maata aiemmin hallinnut Tshiang Kai-shek pakeni kannattajineen Taiwaniin. Kiina ja Taiwan julistivat kumpikin tuolloin olevansa ainoa oikea Kiinan valtio.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat